Džogirajući u Kanadi slučajno ušla u SAD, pa pritvorena na dve nedjelje

Radio Titograd

25.06.2018, 00:00h

2 min

Francuskinja Sedela Roman (19) slučajno je, dok je džogirala plažom u Vajt Roku – kanadskom gradu na samoj granici sa američkom saveznom državom Vašington – prešla na teritoriju SAD, zbog čega je 15 dana bila pritvorena u američkom centru za migrante. 
 
Džogirajući u Kanadi slučajno ušla u SAD, pa pritvorena na dve nedelje

Foto: Pixabay
“Kad se sjetim toga, pomislim – zar je moralo sve to da se desi ni zbog čega. Moja priča je pomalo nevjerovatna”, kaže ova djevojka prisjećajući se nemilog događaja, koji se dogodio 21. maja, prenosi kanadski kanal CBC.
 
Sedela Roman iz francuskog grada Brijansona je, nakon što je diplomirala, odlučila da ode u Vajt Rok, gdje joj živi majka, kako bi učila engleski jezik, prenose francuski mediji.
 
“Bio je neradni dan i, pošto mi majka nije radila, otišle smo na plažu sa mojom mlađom sestrom… Predveče sam krenula na džoging, a kada sam stigla do kraja plaže vidjela sam da plima nadolazi”, priča ona.
 
Potom je, kaže, krenula stazom sa koje je mogla da fotografiše pejzaž prije nego što se vrati, ali su je u tom trenutku dva američka agenta zadužena za nadzor granice optužila da je ilegalno ušla u SAD.
 
Neprijatno iznenađena, bez ličnih dokumenata kod sebe, objasnila im je da je Francuskinja, da ima vizu za Kanadu i da je prešla granicu “a da toga nije bila svjesna”.
 
Agenti su joj, međutim, rekli da ne mogu da je puste i odveli je u neku zgradu gdje su joj uzeli otiske prstiju i oduzeli lične stvari.
 
“U tom trenutku sam počela da se bojim. Imala sam utisak da sam opasni kriminalac”, prisjeća se ona.
 
Dozvolili su joj da telefonira majci, koja je najprije pomislila da je riječ o neslanoj šali, ali joj je američki agent objasnio o čemu se radi. Sedelu Roman su zatim odveli u pritvorski centar u Takomi, gde je, kaže, doživela šok.
 
“Našla sam se u zatvoru. Tamo smo bili stalno zatvoreni, a u dvorištu se nalaze psi i bodljikava žica. Pokušavali smo da jedni drugima pomognemo, atmosfera je bila dobra. Kada sam vidjela ljude iz Afrike i drugih zemalja koji su zatvoreni jer su pokušali da pređu granicu, moje iskustvo je postalo manje strašno”, kaže ona.
 
Petnaest dana je, kako navodi, provela u velikoj prostoriji sa 60 kreveta naslaganih jedan na drugi i stotinak migranata.
 
Iako joj je majka ubrzo donjela pasoš i vizu, Sedela nije odmah puštena, iz administrativnih razloga.
 
“SAD su pokušale da stupe u kontakt sa Kanadom kako bi dobile više informacija o meni. Međutim, pošto nisam kanadska državljanka, to je potrajalo”, objašnjava ona.
 
Napokon je oslobođena 6. juna i vratila se u Kanadu, prije nego što je, posle nedjelju dana, otputovala nazad u Francusku.
 
Mlada Francuskinja nije predmet krivičnog gonjenja, ali joj je zabranjen boravak u SAD.
 
Sedela smatra da je reakcija američkih vlasti bila pretjerana.
 
“Razumijem da žele da se zakon poštuje, ali ja ništa nisam uradila. To je bila obična greška”, ističe ona, uz zaključak da je ovo iskustvo promjenilo njeno mišljenje o migrantima i da ih sada bolje razumije.
 

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:15h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Skip to content