DUKAJ “Ne bi bilo začuđujuće da 19. marta bude sajber napada”

Radio Titograd

16.03.2023, 20:19h

< 1 min

Foto:RTCG

Uprkos brojnim apelima, Vladin sajt birači.me ni danas nije funkcionisao, a iz Ministarstva javne uprave poručuju da rade sve kako bi građani što prije mogli da provjere gdje glasaju.

Nove sajber napade možemo očekivati i uoči i na dan izbora, ali kao članica NATO-a moramo biti svjesni toga da je to realnost, poručuju iz Ministarstva javne uprave.

Odjeknula je informacija da su tokom predsjedničkih izbora 19. marta moući sajber napadi. To je rekao Nacionalni centar za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente, a iz Ministarstva javne uprave za TVCG kazu da stalno rade na podizanju nivoa bezbjednosti. Ukoliko se 19. marta dogodi sajber napad, ministar Javne uprave Maraš Dukaj kaže da to ne bi bilo začuđavajuće.

“Sajber napadi nikad ne prestaju, oni su u kontinuitetu i mi moramo kao članica NATO- a biti svjesni da će u budućnosti tih sajber napada biti sve više i više a pogotovo kad su izbori i dešavanja u zemlji”, ističe Dukaj.

A sajt birači.me gdje se građani informišu na kom mjestu mogu ostvariti biračko pravo danas nije funkcionisao. Iz DIK-a kazu da je tako bilo i tokom lokalnih izbora, pa apeluju na Mup da unaprijede servis, te otvore i više linija gdje bi se birači mogli informisati.

“Vrlo je bitno da su svi birači informisani kako na dan izbora ali i prije samih izbora na kom mjestu ostvaruju svoje biračko pravo. Ovo je posebno važno za birače starije dobi kao i za one koji nisu sigurni gdje ostvaruju svoje biračko pravo”, kazao je predsjendik DIK-a Nikola Mugoša.

Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su preduzeli sve mjere kako bi građanima sajt što prije bio dostupan.

Poručuju da su zlonamjerne aktivnosti prepoznate i spriječene te da su obaviješteni državni organi kako bi se izvršila dalja analiza.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content