Država ne mari za probleme nacionalne avio-kompanije: Mjesecima lete bez upravnog odbora

Radio Titograd

31.07.2022, 14:52h

3 min

Foto: RADE KOPRIVICA/VLADA

Ministarstvo kapitalnih investicija za to ne haje i, iako su već početkom maja mogli da imenuju novi odbor, to ni do dana današnjeg nisu uradili, a za tri mjeseca su mijenjali članove borda i tamo gdje nije bilo potrebe za tim

Nacionalni avio-prevoznik mjesecima funkcioniše bez upravnog odbora, a Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), kojim od kraja aprila rukovodi Ervin Ibrahimović, ništa ne radi po tom pitanju. Takođe, državna avio-kompanija je od 31. marta bez izvršnog direktora, odnosno tu funkciju kao vršilac dužnosti obavlja Dragana Nikolić, uprkos konkursu za tu poziciju koji je završen i koji takođe čeka ministarstvo i Vladu da donesu odluku. Manjinska vlada, međutim, ništa ne radi ni po jednom ni po drugom pitanju. Tri su mjeseca otkako je formirana.

Odbor direktora Tu Montenegra trenutno ima jednog člana, od pet, koliko je predviđeno i koliko je imao do 20. oktobra prošle godine. Tada je ostavku na članstvo u bordu podnio Filip Radulović, koji je imenovan za izvršnog direktora “Montenegro vorksa”, kompanije koju je nova vlada odlučila da likvidira. Kada je on podnio ostavku, bord je brojio četiri člana, ali je bio u ostavci i od tada je Vlada na predlog MKI mogla da imenuje novi Odbor direktora Tu Montenegra, ali to nisu radili.

Uoči formiranja manjinske vlade krajem aprila, Tu Montenegro je ostao bez još jednog člana borda, Gorana Đurovića, koji je postao ministar ekonomskog razvoja i turizma. Nakon Đurovića, ostavke su podnijeli i Pavle Tripković i Ana Tošanić Radunović i sada u bordu direktora nacionalne avio-kompanije sjedi samo jedan član – Pavle Ljesar.

Pitali smo predstavnike kompanije kako nacionalni avio-prevoznik funkcionišu usred ljetnje sezone, kada imaju najviše letova, bez upravnog odbora.

Ne odgovaraju na pitanja

MKI smo još početkom juna, dakle prije skoro dva mjeseca, pitali kada će imenovati novog izvršnog direktora nacionalnog avio-prevoznika, a nedavno smo ih pitali kada planiraju da imenuju članove odbora direktora. Pitali smo ih i da li je neozbiljno ponašanje MKI i Vlade, koji već tri mjeseca ne biraju članove borda i dozvoljavaju da kompanija funkcioniše bez upravnog odbora.

Ni na jedan ni na drugi upit nismo dobili odgovor, uprkos usmenim najavama da ćemo ih dobiti. Nažalost, Ibrahimović je nastavio praksu svojih prethodnika i ne odgovara na pitanja novinara. Podsjetićemo da iz resora koji se ranije zvao Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, a koje su vodili prvo Ivan Brajović, a zatim Osman Nurković, gotovo da uopšte nijesu odgovarali na pitanja novinara dostavljena na zvanične mejl adrese. Na pitanja novinara jedino su odgovarali dok je ministar bio Mladen Bojanić.

Resor MKI zadužen je za saobraćaj, energetiku i vazduhoplovstvo, oblasti u kojima se realizuju projekti teški nekoliko stotina miliona, pa čak i milijardu eura, poput nedavno otvorene dionice autoputa od Smokovca do Mateševa.

– Trenutna situacija u određenoj mjeri otežava poslovanje, ali vjerujemo da će se uskoro riješiti – naveli su iz avio-kompanije.

Pojasnili su da, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, ostavka jednog člana odbora direktora znači i da je cijeli odbor direktora u ostavci i da osnivač u roku od 60 dana treba da izabere novi odbor direktora. Dakle, i prethodna vlada je morala da u periodu od 20. oktobra do kraja prošle godine izabere još jednog člana borda, odnosno da imenuje novi bord, ali to nije uradila. Manjinska vlada je tek morala da izabere novi odbor jer više ne fali jedan član, već četiri.

– Iako zakonom nije precizirano šta se dešava u slučaju kada se ne izabere novi odbor direktora u predviđenom roku, obaveza članova borda je da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa zakonom i statutom do imenovanja novog jer društvo ne može biti bez ovog obaveznog organa upravljanja. Trenutna situacija u određenoj mjeri otežava poslovanje, ali vjerujemo da će se uskoro riješiti – kazali su “Danu” iz kompanije koja leti pod brendom Er Montenegro.

Istovremeno, Vlada i MKI na svakoj sjednici imenuju partijske kadrove za članstvo u odborima direktora brojnih državnih kompanija, pa i u onima gdje nema potrebe za promjenama, dok u kompaniji u kojoj su potrebni članovi odbora direktora to nikako da urade.

Izvor> Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sport, top2

14.08.2022. u 12:43h

Skip to content