Drugi dan saslušanja Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze; Netanjahu optužio Južnu Afriku za licemjerje

Radio Titograd

12.01.2024, 07:33h

2 min

Foto:Guliver

Nastavlja se postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio da su licemjerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN. SAD i Britanija napale položaje Huta u Jemenu.

Postupak u Hagu

Juče je počeo dvodnevni postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Tvrdnjom da je Izrael, u borbi protiv Hamasa, prešao sve granice, počelo je svjedočenje Južnoafričke Republike, koja smatra da je učinjen genocid nad Palestincima.

Zastupnici Južnoafričke Republike tvrde da je Izrael imao “genocidnu namjeru” protiv Palestinaca u enklavi, kao i da je “prešao granicu”, prekršivši dva člana Konvencije o genocidu.

Pretorija zahtijeva hitnu obustavu tromjesečne izraelske vojne ofanzive u Gazi. Međutim, izraelsko Ministarstvo pravde ne očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu zahtijevati od Izraela da prekine rat u Pojasu Gaze.

Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i poručio da su licemjerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN, dodajući da bi optužba Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Gazi mogla da se dogodi samo u svijetu okrenutom naglavačke.

SAD poručuju da je Međunarodni sud pravde važan, ali da su optužbe protiv Izraela neutemeljene.

Saslušanje predstavnika Izraela zakazano je za danas.

Nastavljene akcije u Gazi

Istovremeno, širom Pojasa Gaze nastavljene su operacije izraelske vojske u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu. Najžešće borbe vode se u Kan Junisu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, saopštilo je da je od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno 23.469 Palestinaca. Broj povrijeđenih porastao je na 59.604.

Na izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmještanju civila iz Pojasa Gaze regovao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj koji je poručio da je to neprihvatljivo.

SAD i Velika Britanija izvršile su napade na više položaja Huta u Jemenu.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content