Drecun: Prepoznao sam nešto u Spajiću, posao u Prvoj banci obavljao sam zanatski

Radio Titograd

22.03.2024, 12:39h

2 min

Foto:RTCG

 

Član Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda (IRF) Predrag Drecun kazao je da ima dragocjeno iskustvo koje ga je preporučilo za članstvo u ovom tijelu. 

“Politički se ne svrstavam ni na jednu stranu, ali sam kao ekonomista prepoznao nešto u koracima tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića što je i moj alter-ego u politci. Prepoznao sam u Spajiću da je njegov poitički program u stvari ekonomski program, i počeo sam da dajem svoju podršku i prepoznao čak i neke moje ideje koje su uvrštene u program Evropa sad 1”, kaže Drecun.

Smatra da bi bilo neodgovorno ne podržati ekonomski program Evropa sad 2.

“Prije par dana isto je rekao i specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar. To nije politička podrška, to je podrška za poboljšanje standarda građana. Ljudi u Pokretu Evropa sad (PES) su prepoznali moju podršku, i mi smo imali sjajnu saradnju”, istakao je on.

Govoreći o imenovanju u Odbor direktora IRF-a, Drecun smatra da može dati doprinos.

“Znam šta je banka i kako se vodi banka, vodio sam dvije banke”, kaže on.

Na pitanje je li negativna hipoteka činjenica da je bio na čelu Prve banke Crne Gore koja je u vlasništvu Aca Đukanovića, brata bivšeg lidera Demokratske partije socijalista i bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Drecun kaže da to sa političke strane može da se razumije na taj način, ali ne i sa spekta struke.

“To za političare može da bude negativna hipoteka, ali ne i sa aspekta struke i mog stručnog doprinosa, jer u tom Bordu je sjedio Petrašin Kasalica, Endrju Obolenski… Ja sam sa njima uspio da napravim jedan dobar rezultat. Nije bitno kako se zove i ko je vlasnik, bitno je da je u njoj bilo 800 miliona novca građana i privrede. Ja sam zanatski radio svoj posao. Znanja koja sam stekao zanatski su veoma dragocjena, i vjerujem da ćemo u novom timu u IRF-u napraviti dobar rezultat i mislim da će to biti kruna moje karijere”, naveo je Drecun.

Komentarišući jučerašnje saopštenje predsjednika Jakova Milatovića, koji je kazao da je “nedopustivo da simboli vremena u kojem se više štitio privatni nego državni interes predsjedavaju važnim institucijama”, Drecun kaže da je počastvovan što se Milatović bavi njime.

“Svima su puna usta meritokratije, što znači da oni koji su dobri u svom zanatu treba da dobiju mjesta. I sad odjednaput to nije dobro. Ja nemam nijednu aferu, nijesam stekao nikakvu korist od državnog novca. Ovo je opriča koju treba staviti ad acta jer ja zadnjih 20 godina djelujem kao ekonomsista i podržavam Spajića u sprovođenju Evropa sad 2”, naveo je Drecun.

Kaže da odavno nijedna Vlada nije imala povjerenje međunarodnih partnera kao što je to slučaj sa vladom Milojka Spajića.

“Ja apelujem da malo sve političke ambicije stave u drugi plan, i da krenu da doprinose pravljenju ekonomske osnovice za Crnu Goru. Tereti iz prošlosti nas samo vraćaju unazad”, navodi on.

Kaže da smo rijetka država koja nema svoju državnu banku.

“Moramo da je imamo, jer bi ona bila korektivni faktor na tržištu”, poručio je Drecun.

 

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content