DPS me napada jer mi neće oprostiti što nisam dozvolio gašenje Rudnika uglja

Radio Titograd

22.04.2024, 10:04h

3 min

Foto: Rudnik uglja

 

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić kazao je da da je DPS opsjednut njime, te da je njegov grijeh to što je spriječio gašenje Rudnika.

“Javno polemisanje sa DPS-om, po mnogim temama, obilježilo je poslednjih nekoliko decenija mog profesionalnog i političkog trajanja. Međutim, u prethodnih nekoliko godina, tačnije od kada sam stupio na poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja AD Pljevlja u aprilu 2021. godine, pa sve do danas kada obavljam funkciju predsjednika Odbora direktora najznačajnije kompanije u Crnoj Gori, ponašanje ove političke organizacije izlazi iz zone uobičajene javne polemike i ulazi u besprizornu histeriju i pokušaj medijske hajke kakvu do sada nismo vidjeli”, navodi se u saopštenju

Kaže da ima utisak “da ne postoji funkcioner ove, po Crnu Goru srećom opozicione partije, a da se nije bavio Milanom Lekićem i Rudnikom uglja, zbog čega sam opravdano posumnjao da postoji neki oblik opsjednutosti u njihovom ponašanju”.

Ipak, navodi da je do sljedećeg: “Nakon svih ovih godina od kada obavljam najodgovornije funkcije u Rudniku uglja, sa punom pravnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je DPS grobar naše kompanije i cjelokupnog energetskog sektora. Tome svjedoče egzaktni podaci i neoborive činjenice koji ukazuju samo na jedno – DPS je svim silama pokušao da ugasi Rudnik uglja, raseli Pljevlja i dovede Crnu Goru u potpunu energetsku zavisnosti”, naveo je Lekić.

Podsjeća da kada se Vlada Crne Gore na čelu sa Duškom Markovićem obavezala Evropskoj energetskoj zajednici (EEZ) da će Termoelektrana Pljevlja (TEP) raditi još 20.000 radnih sati u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. godine, tj. da će smanjiti kapacitet rada na 48% u odnosu na redovan godišnji rad od oko 7.000 sati, javnost nije očekivala da će DPS pokušati da se izbori za produžetak upotrebe fosilnih goriva (u konkretnom slučaju uglja) za proizvodnju električne energije, imajući u vidu njihovu apsolutnu servilnost i nezainteresovanost za sudbinu države.

“Dokle je išla njihova neodgovornost najbolje nam pokazuje činjenica da, kada su uvidjeli da je gubitak vlasti pitanje trenutka, u 2020. godini troše i preostalih 7.194 sati rada TEP, čime krše međunarodnu obavezu prema EEZ i ostavljaju novoj vlasti obavezu da zatvori TEP. Tako je Evropska agencija za životnu sredinu objavila da je TEP u 2020. godini potrošila dozvoljeni limit, čime je postala prva elektrana na uglja u regionu koja je potrošila svoj limit”, kaže Lekić.

Kako kaže, paralelno sa ovim, DPS je smanjivao broj radnika na Rudniku uglja i Termoelektrani.

“Kada sam preuzeo odgovornost izvršnog direktora zatekao sam oko 750 radnika, prosječne starosti preko 50 godina. Zatekao sam zapuštenu mehanizaciju, prazne magacine i raubovano ležište površinskog kopa „Potrlica“. Godinama smo bilježili užasnu realizaciju na otkrivci. Primjera radi, 2017. godine eksploatisano je svega 4.564.678 m3čm otkrivke. Radnici po 5 godina nisu mogli da iskoriste godišnje odmore. Novac je odlazio u Podgoricu, zemljište nije rekultivisano, o životnoj sredini niko nije mario. Na sve to kada dodamo nesnošljive političke pritiske u kompaniji, užasnu atmosferu i odsustvo radnog elana kod mnogih, zaključujemo da je sve bilo spremno na gašenje kompanije”, istakao je Lekić.

Kaže da vratiti Rudniku uglja sjaj i ugled nije bilo lako.

“U prethodne dvije godine uložili smo oko 25 miliona evra za nabavku mehanizacije i opreme, značajno podmladili kolektiv, pokrenuli nove djelatnosti, pristupili rekultivaciji zemljišta, otvorili nova tržišta, ostvarili rekordnu eksploataciju otkrivke koja je u 2023. godini iznosila čak 9.220.845 m3čm – dakle, više nego duplo u odnosu na neke ranije godine, uveli kompaniju u zakonito poslovanje što je činjenica koju nadležni državni organi mogu da potvrde u svakom trenutku”, kaže Lekić.

Naglađava da su prethodnu godinu završili  sa rekordnom neto dobiti od preko 15 miliona evra što je, kako navode, ogroman uspjeh.

“Imajući u vidu da smo, ne tako davno, usljed famozne brige DPS-a za Rudnik uglja, ostvarivali akumulirane neto gubitke, pa je tako primjera radi 2009. godine ostvaren neto gubitak u iznosu od skoro 13 miliona eura. Riječju, spasili Rudnik uglja, spriječili raseljavanje stanovništva iz opštine koja bilježi najgore demografske pokazatelje u Crnoj Gori, unaprijedili proizvodnju, omogućili energetsku stabilnost i nezavisnost države Crne Gore, pokazali veliko interesovanje i spremnost za realizaciju istorijske investicije kao što je izgradnja fabrike za proizvodnju cementa, i toliko toga još”, kaže Lekić.

Kako kaže, zato, poštovani građani Crne Gore, DPS kidiše na Rudnik uglja.

“Ova kompanija je ogledalo njihovog nerada, nemara i kriminala, ali i slika i prilika našeg odnosa prema temelju industrijske proizvodnji i kičmi energetskog sektora Crne Gore”, zaključio je Lekić.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content