DPS: Izjave Remiković oko političkog pritiska neutemeljene, popis odložiti zbog nepostojanja uslova za njegovo održavanje

Radio Titograd

05.10.2023, 19:37h

2 min

Kada pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković upozorava na jaku kampanju ovdašnjih političara i političkih partija u susret popisu, a istovremeno kaže da ne vidi uticaj bilo koje države na postupak popisa, onda ona očito namjerno prenebregava faktičke činjenice, saopštila je Demokratska partija socijalista Crne Gore.

“I neupućeni posmatrač, a ne osoba koja je glavna za sprovođenje ovog statističkog postupka, morao bi da primijeti koliko puta smo čuli od predsjednika Srbije da je za njega popis u našoj državi od izuzetnog značaja. Ako gospođa Remiković ne nalazi ništa čudno u tome što je predsjednik druge države toliko zainteresovan za statistički postupak u našoj državi, te da svaki čas prebrojava Srbe po Crnoj Gori i poredi status naših građana koji se izjašnjavaju kao Srbi sa statusom Albanaca u Makedoniji, onda vjerujemo da zamjenica direktora MONSTAT-a, namjerno ne želi da vidi činjenice”, navodi DPS.

Pitaju da li Remiković kao profesionalac, vidi kako je nestabilna politička situacija u našoj državi, da li vidi da ne postoje funkcionalne institucije uključujući i vladu i parlament.

“Da li vidi da je u pojedinim opštinama suspendovan zakon pa one ne mogu ni da funkcionišu a kamoli sprovedu tako složenu operaciju kao što je popis? Da li gospođa Remiković misli da čelnik opštine koji pokazuje srednji prst himni, može biti objektivni predsjednik popisne komisije, i da mu ne treba supervizija adekvatnih međunarodnih posmatrača?”, pita DPS.

Popis je, ponavljaju, najvažniji i najsloženiji državni posao koji se uvijek obavljao uz što širi konsenzus i nadgledanje postupka od strane stranih posmatrača.

“On nikad nije rađen u uslovima potpunog institucionalnog i političkog raspada, jer rezultati tog statističkog postupka treba da precizno i objektivno odražavaju stavove građana i pomognu u kreiranju državnih politika”, ističe DPS.

Zato je Demokratska partija socijalista jasna u svom stavu da imajući u vidu aktuelni društveno-politički ambijent, koji karakteriše urušavanje institucionalnog sistema, visoke političke tenzije i polarizacija društva, nema uslova za sprovođenja popisa stanovništva.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:37h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:32h

Titogradske vijesti, top1

23.06.2024. u 06:16h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Skip to content