Dokumentarac o boravku “Lajbaha” u Sjevernoj Koreji otvara “Slobodnu zonu”

Radio Titograd

01.11.2017, 00:00h

2 min

Dokumentarnim mjuziklom „Dan oslobođenja“ o poseti legendarne grupe „Lajbah“ Severnoj Koreji, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sutra počinje 13. izdanje festivala „Slobodna zona“. Do 6. novembra biće prikazano 46 filmova koji pokreću i preispituju teme o kojima se danas malo govori u svetu.

Gost „Slobodne zone“, norveški reditelj Morten Travik, konceptualni umetnik, diplomata u kulturi, veliki poštovalac slovenačke grupe „Lajbah“, u avgustu 2015. spojio je nespojivo – povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti, organizovao je prvi koncert jedne rok grupe sa Zapada u Pjongjangu.

Pripremila Sandra Perović

Uz to, neverovatnu avanturu pretočio je u svojevrstan dokumentarac Dan oslobođenja. Članove „Lajbaha, u stopu je pratila kamera, beležeći retke i dragocene trenutke iza kulisa poslednje komunističke diktature, sudar ideologija i kultura, ali i pokušaj istinskog kontakta između eks-jugoslovenske art grupe i domaćina.

„Ključna reč za nastanak projekta bila je poverenje. Koncert grupe 'Lajbah' je rezultat moje petogodišnje saradnje sa umenticima iz Severne koreje. Upostavio sam kontakt sa ljudima koji su mi verovali i u koje sam ja imao poverenje“, objašnjava Travik.

„Hteli smo da uradimo nešto što će pomeriti granice mogućeg. Bez dugih pregovora i političke otvorenosti koja se desila u pravom trenutku, sve to ne bi bilo moguće. Nažalost bojim se da sada zbog situacije na svetskoj političkoj sceni, to ne bi bilo moguće.“

Angažovanu kinematografiju, koja nije deo našeg bioskopskog repertoara, 13. „Slobodna zona“ predstavlja selekcijom u kojoj dominiraju dokumentarni filmovi, a zanimljivo je da je prisutan veći broj ženskih autorskih projekata.

„Čak 70 do 80 posto rediteljki je zastupljeno ove godine. To nije bio sad neki specijalni cilj. Izgleda da su se autorke više bavile jako angažovanim temama i takođe jaki ženski likovi, recimo u filmu Čavela, koji govori o Čaveli Vargas, izuzetno jakoj ličnosti i borkinji za prava LGBT populacije“, ističe Branka Pavlović, selektorka festivala.

Stručni žiri nagradiće najbolji angažovani film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji. A publika će, kao i svake godine, glasati za favorite i odlučiti koji će filmovi na proleće krenuti na turneju po Srbiji.

izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:17h

Titogradske vijesti, top1

09.12.2023. u 07:02h

Skip to content