Dok ruski vojnici masovno ginu, Putin ih hvali: Herojski se bore

Radio Titograd

12.02.2023, 19:03h

< 1 min

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, čija je zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu, pohvalio je rad pomorske pješadije ruske vojske, napominjući da ona “radi kako treba” i da se njeni borci junački bore.

Putin je rekao da se pješadija “herojski bori” u ratnoj zovni, koju Rusija zove “zona specijalne vojne operacije”.”Pomorska pješadija radi kako treba. Upravo sada. Herojski se bore. I Tihookeanske flote i Sjeverne flote”, rekao je Putin za kanal “Rusija 1”, prenio je Sputnjik.

Morska pješadija je mobilni red obalskih snaga ruske mornarice. Među njegovim zadacima su izvođenje borbenih dejstava u sastavu pomorskih, zračnih i zračno-desantnih snaga, kao i zaštita pomorskih baza, ostrva i priobalnih objekata.

Sjedište ruske Tihookeanske flote nalazi se u Fokinu, kod Vladivostoka, a Sjeverne u Sjeveromorsku.

Podsjetimo da je Rusija prije skoro godinu dana izvršila agresiju na Ukrajinu, te da je u ovom ratu stradao ogromni broj ljudi, među koima je i mnogo civila.

Podsjetimo, Ukrajinci tvrde da su samo u toku subote 11. februar uspjeli da eliminišu 900 ruskih vojnika, unište 13 tenkova, 14 oklopnih vozila, 17 artiljerijskih sistema i dva višecijevna bacača raketa.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u svojoj dnevnoj obavještajnoj analizi objavilo da je povećanje ruskih gubitaka u ratu u Ukrajini posljedica više faktora uključujući nedostatak obučenog osoblja, koordinacije i logistike na frontu.

Napominje se da je u posljednje dvije sedmice Rusija vjerojatno pretrpjela najveću stopu žrtava od prvoe sedmice invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content