Dok pijete antibiotike ove stvari nikako ne treba da radite

Radio Titograd

18.11.2023, 05:51h

< 1 min

Foto:Pixabay

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu (zlo)upotreba antibiotika raste iz godine u godinu . Antibiotici su ljekovi namijenjeni za borbu protiv bakterijskih infekcija. Da bi se osigurala njihova maksimalna efikasnost, ključno je znati kako ih pravilno koristiti.

Ne mogu se dobiti bez ljekarskog recepta. Ljekar će procijeniti da li je liječenje antibioticima neophodno i, ako jeste, propisaće odgovarajući tretman. Važno je napomenuti da ne treba da dijelite antibiotike sa drugima, čak i ako mislite da vam pomažu. Svaki antibiotik je pažljivo odabran za određenu namjenu, a uzimanje ljekova koji vam nisu propisani može biti štetno i nepotrebno.

Kada počnete da uzimate antibiotike, važno je da se pridržavate propisanih doza. Ne bi trebalo da mijenjate doze sami bez prethodne konsultacije sa ljekarom. Tačna doza obezbjeđuje efikasnu borbu protiv bakterija. Takođe, važno je uzimati antibiotike u redovnim intervalima kako bi se održala konstantna koncentracija lijeka u organizmu.

Najvažnija napomena je da završite cijelu propisanu terapiju, čak i ako se osjećate bolje prije nego što se završi. Zaustavljanje terapije prije nego što završite cio kurs antibiotika može dovesti do toga da bakterije razviju otpornost na ljekove, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Takođe, prekomjerna i neopravdana upotreba antibiotika može da dovede do stvaranja rezistentnih bakterija kojima postojeći ljekovi ne mogu ništa. Ovakva predviđanja nisu naučna fantastika.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je “posebno alarmantno ubrzano globalno širenje multirezistentnih i panrezistentnih bakterija (takođe poznatih kao “superbakterije”) koje izazivaju infekcije koje se ne mogu liječiti postojećim antimikrobima kao što su antibiotici”.

Upravo zbog toga zemlje širom svijeta ulažu posebne napore da ograniče neopravdanu upotrebu antibiotika pokretanjem nacionalne kampanje tokom 2015.godine.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Skip to content