Dodiku prijeti kazna od pet godina zatvora i zabrana obavljanja političke funkcije

Radio Titograd

15.08.2023, 08:50h

3 min

Foto: Klix.ba/Screenshot

 

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, tamošnji mediji objavili su informaciju da je u planu i zabrana političkog djelovanja Dodika od strane istog tužilaštva. U međuvremenu, advokat Goran Petronijević inicirao je formiranje Savjeta za odbranu koji će se baviti slučajem Dodika i Lukića. Kako Petronijević ističe zaNova S, pomenuti savjet će pravnu pomoć tražiti i u inostranstvu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Iz Suda Bosne i Hercegovine rekli su za Radio Slobodna Ervopa da su u petak 11. avgusta primili zahtjev za potvrđivanje optužnice protiv Dodika i Lukića od Tužilaštva BiH.

Optužnica još uvijek nije potvrđena, a zakonski rok za odlučivanje po ovom pitanju je pet dana od prijema optužnice.

Za šta se terete Dodik i Lukić?

Tužilaštvo BiH je 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsjednika Milorada Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

U ukazu se navodi da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju u Republici Srpskoj, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske.

Šmit je te odluke poništio, ali su one nakon ukaza predsjednika RS Milorada Dodika objavljene u Službenom glasniku na čijem čelu je Miloš Lukić.

Šmit je nakon toga nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je krivično djelo postalo nesprovođenje odnosno nepoštovanje njegovih odluka, za šta je propisana kazna do pet godina zatvora i prestanak obavljanja funkcije, za bilo koji nivo vlasti.

Iako svi detalji optužnice još uvijek nisu poznati, portal „Avaz“ prenio je da je Tužilaštvo BiH uz optužnicu, sudu predložilo i mjeru zabrane političkog djelovanja za Milorada Dodika.

Dakle, po svemu navedenom, Dodiku prijeti zatvorska kazna od pet godina i izricanje mjere zabrane političkog djelovanja, u slučaju da sud Bosne i Hercegovine tako odluči.

Burne reakcije

Iz Dodikovog kabineta optužnicu su ocijenili kao „direktan pokušaj“ da se „ponište“ institucije Republike Srpske.

„Podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske zbog potpisivanja Ukaza kojim se proglašava Zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a što je njegova ustavna obaveza, za namjeru ima da poništi ne samo predsjednika Republike Srpske, nego i Narodnu skupštinu Republike Srpske kao najviši zakonodavni organ vlasti u Republici Srpskoj, kao i da poništi sam Ustav Republike Srpske po kojem je eksplicitno postupao predsjednik Republike Srpske“, navodi se u saopštenju Dodikovog kabineta.

Sam Dodik je nakon podizanja optužnice poručio da nakon takvog poteza Tužilaštva BiH „planira da obavijesti srpski narod šta mu se sprema i da će izvršiti maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i Republike Srpske“.

„Nakon sramne optužnice Tužilaštva BiH planiram da obavijestim srpski narod šta mu se sprema i izvršću maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i Republike Srpske. Pozivam sve ljude da se okupe oko institucija Republike Srpske – predsjednika, Narodne skupštine i Vlade, jer se u njima brane RS, njena prava i imovina“, poručio je Dodik.

Svi pritisci, ocijenio je on, imaju za cilj da se oslabi povjerenje srpskog naroda u institucije.

Advokat Petronijević: Savjet za odbranu će ići do Njujorka ako treba

Advokat Goran Petronijević rekao je za „Novu“ da je formiran savjet koji će se u narednim nedjeljama fokusirati na djelovanje Kristijana Šmita.

„Formiran je jedan tim ili savjet kako smo ga mi nazvali, koji će činiti prije svega advokati, pravnici, profesori prava, pa i javne ličnosti koje će problem tretirati sa više aspekata. Prije svega pravno, a onda i politički. Ja optužnicu nisam vidio, ali sam iz medija saznao njenu sadržinu da se radi o krivičnom djelu nepoštovanja odluke takozvanog visokog predstavnika OHR-a. Koliko ja znam, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik bez obzira na to što se tako predstavlja. On nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti i ne može biti visoki predstavnik“, kaže Petronijević.

Prema njegovim riječima, savjet će tražiti reakciju i Ujedinjenih nacija, kao i da su Dodik i Lukić povod za djelovanje saveta.

„Prvo ćemo potegnuti na svim međunarodnim nivoima, do Ujedinjenih nacija, jer tamo se o tome raspravlja – pitanje Šmitovog statusa. Ja mislim da su oni ovdje napravili jedan previd jer su otvorili Pandorinu kutiju. Oni su Šmita proglasili visokim predstavnikom, a nije prošao verifikaciju. Sada idu dalje i otvorili su gorući problem. Dodik je u toj situaciji, da tako kažem, potpuno nevažan, on je samo povod, kao i Lukić protiv kog je takođe podignuta optužnica“, objasnio je advokat.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 11:40h

Skip to content