Dodik: Srbija ne treba nikad da popušti i prizna Kosovo

Radio Titograd

24.01.2023, 19:28h

2 min

Foto.Anadolija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosova, iz jedne gubitničke pozicije, vrati na dnevni red i fokus interesovanja.

Dodik kaže da “Srbija ne treba nikad da prizna tzv. Kosovo i nikada da popusti”.

Dodaje i da je pozicija Vučića teška, ali da dobro radi.

“Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbijeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim”, rekao je Dodik za RTRS.

S druge strane, dodao je, razvoj situacije koja se sada dešava jeste percepcija tih naroda koji, kako ističe, prihvataju da je Kosovo država i da ima suverena prava na svom prostoru.

“Zato danas Srbe tretiraju na sjeveru Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspijevaju neke stvari da riješe, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto htjeli da završe, s prijetnjama, kako oni to jedino znaju”, napomenuo je predsjednik Republike Srpske.

Dodao je da su pojačane prijetnje sa Zapada i da se vidi ojačana pozicija Njemačke.

“Njemačke, koja je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju u vezi sa Kosovom”, rekao je Dodik.

Ističe i da zbog toga Srbi moraju da budu jedinstveni.

Dodaje i da ako se odbija francusko-njemački plan, onda to mora, kako kaže, da odbiju i vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini, a ako se prihvata, onda svi treba da urade.

“Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno”, ukazao je Dodik.

Kada se govori o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

“To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značenju. Eto zvaće se ZSO, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome”, naveo je Dodik.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content