Dodik se sastao sa Putinom, lider Rusije mu poručio: RS je naš prijatelj, hvala što nas podržavate

Radio Titograd

21.02.2024, 17:27h

2 min

Odbijamo da se pridružimo sankcijana Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju.

“Predstavnici rukovodstva Republike Srpske redovno nas posjećuju. Sarađujemo sa vama u različitim oblastima. Siguran sam da će i ova vaša posjeta biti od koristi i da ćemo uspjeti da iskoristimo vrijeme da razgovaramo o bilateralnim odnosima u čitavom nizu oblasti”, rekao je Putin.

RS je naš prijatelj, hvala što podržavate Rusiju. Saradnja Rusije sa RS vezana je za različite pravce, istakao je Putin poslije sastanka sa Dodikom.

– Znamo da situacija u RS nije jednostavna, i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radićemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju- poručio je Putin.

Putin se zahvalio Dodiku što je u svojstvu počasnog gosta stigao na otvaranje “Igara budućnosti”.

– Iskreno da vam kažem ne znam kako će to sve izgledati. U svakom slučaju “Igre budućnosti” su lijep događaj i nama je veoma drago da vidimo naše prijatelje iz RS – rekao je Putin.

Putin je dodao da će i ova posjeta delegacije RS i Dodika dati doprinos međusobnoj saradnji.

– I mi ćemo moći iskoristiti i razmatrati bilateralne odnose u različitim pravcima – dodao je Putin.

“Potvrđujemo dobre odnose koje RS ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji”, rekao je Dodik.

Istakao je da Zapad želi da izdejstvuje to svaki dan.

– Pogotovo bez oklijevanja odbijamo da se pridružimo članstvu u NATO-u – rekao je bio Dodik i dodao:

– I znate, mogu vam posvjedočiti da danas imamo ogroman broj mladih ljudi, tek novorođene djece koje imaju posljedice od osiromašenog uranijuma, a čak 10 puta je povećano zračenje na tim rejonom, kao i maligne bolesti uzorkovane tim bombardovanjem – rekao je Dodik.

Dodik i Putin su se posljednji put susreli u maju 2023. godine, kada je Dodik rekao da “Republika Srpska ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentisana”.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska jedan je od rijetkih zvaničnika koji se od početka invazije Rusije na Ukrajinu susreće sa ruskim i bjeloruskim zvaničnicima.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/Dnevni Avaz

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

19.04.2024. u 22:51h

19.04.2024. u 22:51h

Skip to content