Doba dana koje je najbolje za mjerenje kilograma

Radio Titograd

29.06.2024, 06:41h

2 min

Foto:Pixabay

 

Redovno stajanje na vagu može vam pomoći da pratite napredak u gubitku težine.

Redovno stajanje na vagu može da vam pomogne da pratite napredak u gubitku težine.

Međutim, ponekad stalna upotreba vage može prouzrokovati više štete nego koristi jer neće pokazati pravo stanje. Stoga ćete najkorisnije informacije dobiti kada se izmjerite u pravo vrijeme.

Profesorka nutricionizma i autorka knjige „Konačno puna, konačno vitka“ Lisa R. Jang objašnjava da korišćenje vage u redovnim intervalima pomaže da budete odgovorniji prema sebi kada je u pitanju vaša tjelesna težina.

Ali iako postoje različiti odgovori kada treba da se mjerite, stručnjaci dijele mišljenja o nekoliko ključnih faktora prilikom praćenja težine.

Možete da procijenite svoju težinu u bilo koje doba dana, ali ćete dobiti najtačnije rezultate ako ujutru stanete na vagu. To svakako znači da ste ispraznili bešiku i ništa niste konzumirali.

Takođe, savjetuje se da koristite vagu istog dana svake nedelje.

Studija objavljena u časopisu Obesity pokazuje da naša težina ima tendenciju povećanja tokom vikenda, kada je veća vjerovatnoća da ćemo se počastiti nekom hranom. Ako se vagate u nedjelju ujutru posle velike večere u restoranu, vaša težina bi mogla biti malo veća nego inače. Stoga, Jang kaže da je najbolje to raditi utorkom, pošto je ponedeljak suviše blizu vikenda.

Takođe, istraživanja pokazuju da svakodnevno vaganje može biti najefikasnije za gubitak težine. U studiji iz oktobra 2019. u ​Journal of Behavioral Medicine​, odrasli koji su se mjerili šest ili sedam puta nedjeljno izgubili su oko 1,7 odsto svoje tjelesne težine u roku od godinu dana. Oni koji su se mjerili jednom nedeljno nisu izgubili na težini.

Međutim, ne slažu se svi stručnjaci da je svakodnevno mjerenje najbolje. Svakodnevno stajanje na vagu može dovesti do toga da se osoba više fokusira na dostizanje određenog broja nego na razvijanje zdravih navika u ishrani i vježbanju koje mogu podržati dugoročni uspjeh. Jang takođe preporučuje da stanete na vagu samo jednom ili dva puta nedeljno.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Skip to content