Đurović: Sve predložene inicijative nas udaljavaju od našeg cilja – članstva u EU

Radio Titograd

16.06.2022, 07:52h

2 min

Francuska je članicama Evropske unije (EU) poslala non pejper u kojem iznosi ideju o stvaranju Evropske političke zajednice.

U non pejperu se navodi da se od Evropskog savjeta, koji se sastaje za sedmicu u Briselu, očekuje odluka o aplikaciji Ukrajine za članstvo, ali i upozorava na dugo trajanje procesa pa predlažu da se još ove godine stvori Evropska politička zajednica.

Sličan predlog došao je i od predsjednika evropskog savjeta Šarla Mišela koji je inicijativu nazvao evropska geopolitička zajednica.

Za komentar predloženih incijativa pitali smo profesoricu na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i bivšu crnogorsku ministarku evropskih integracija Gordanu Đurović.

Đurović je ocijenila da hiper produkcija ideja i predloga nama sa Zapadnog Balkana djeluju kao odlaganje procesa u EU.

“Svakako da od svih tih dokumenata možda bi najvrednije bilo ipak se vratiti na onaj usvojeni od strane Evropskog savjeta, strateški kompas koji govori o potrebi jačanja evropskog jedinstva u oblasti politike, bezbjednosti i odbrane. Svakako da EU ima mnogo prostora i za jačanje saradnje i sa članicama i nečlanicama same Unije. Ali eto živimo u vremenu mnogih ideja koje nama sa ZB djeluju kao razvodnjavanje procesa.

Mi ostajemo dosljedni onome što je proces pristupanja kako je definisan sadašnjim osnivačkim ugovorima i cijenimo da bi tako možda bilo najbolje, u tom formatu dalje razgovarati. Imamo naravno podršku za Ukrajinu, razumijemo evropsku potrebu za solidarnošću i jedinstvom ali pravila pristupanja ZB se nijesu promijenila. I nama je potrebno da ona ostanu jasna, da se primjenjuju u potpunosti i da svaka zemlja ima svoju ocjenu i da ne govorimo prijevremeno o nikakvim zapadnobalkanskim karavanima na putu ka EU”, navodi Đurović.

Đurović naglašava da nas sve predložene inicijative na određeni način udaljavaju od našeg cilja, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

“Cijenimo da nas svakako ne probližava. Ipak treba poći od osnovnog strateškog spoljnopolitičkog prioriteta CG danas a to je pristupanje EU. I nekako nama je najjednostavnije da idemo poznatim putem po postojećim pravilima, i da ne budemo pozivani u neke druge inicijative jer one nas sigurno na neki način udaljavaju od osnovnog cilja a to je članstvo u EU”, zaključuje Đurović.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2,

00:09h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:19h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:16h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:48h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:40h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:34h

Skip to content