Đurović: Crna Gora više nije lider na putu ka EU, prošle godine nas nije bilo na agendi

Radio Titograd

02.03.2023, 11:33h

2 min

Foto: Pobjeda

Svi znamo da je civilno društvo krucijalno za pristup Crne Gore Evropskoj uniji, jer ono prepoznaje vrijednosti pristupnog procesa i članstva, ocijenila je amabasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na zajedničkom koordinacionom odboru Evropske unije i Crne Gore.

Popa ističe da je Crna Gora i dalje napredna zemlja na putu priključenja, ali mora da uloži veće napore u oblasti koje proističu iz poglavlja 23 i 24.

-Potpuno kompletiranje Ustavnog suda je ključno za stabilizaciju političkih prilika u zemlji- ocijenila je.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu i predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović kazala je da nije saglasna sa ocjenom da je Crna Gora i dalje lider u procesu pristupanja EU.

-Ne bih se složila sa ocjenom da smo i dalje lideri. Crna Gora je prošle godine bila zemlja bez mjesta na zvaničnoj agendi EU. Bosna i Hercegovina je dobila kandidaturu, dogovorena je vizna liberalizacija za Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija su počele pregovore, a mi nismo bili ni na agendi- istakla je.

Generalna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Žižić kazala je da smo svjedočili periodu institucionalnih promjena.

-I pored izazova na unutrašnjem i spoljnom planu nastavili smo rad na implementaciji onoga što nam predstoji na putu EU. Današnji sastanak izuzetno je važan za razvoj demokratskih procesa i kreiranje kulture dijaloga- ocijenila je ona.

Crna Gora je, kako je kazala, na reformskom putu kreirala ambijent za dalji razvoj civilnog društva.

-Ali znanje sa kojim civilni sektor raspolaže još nije implementirano- dodaje.

Kako je kazala, izvještaj Evropske komisije pokazuje da je Crna Gora i pored svih izazova najviše napredovala u procesu proširenja u odnosu na sve ostale zemlje.

-Naš cilj je da se upoređujemo sa zemljama razvijene Evrope. Predstavnike civilnog drustva smo i formalno pravno uključili u pregovaračke strukture. Na današnji dan još nemamo prijavljenog nijednog predstavnika civilnog društva, iako je danas zadnji dan za prijave. Od primarnog značaja je nastavak reformskih aktivnosti-kazala je Žižić.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević istakla je da je sve manji broj NVO koje žele da se uključe u ovaj proces.

-Vlada ne poštuje osnovne odrebe Zakona o NVO i ima nipodaštavajući odnos prema našim stavovima, naročito kada su ti stavovi kritilki intonirani- kazala je.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

Skip to content