Đuričković: Sjednica POSP-a pokazala da je DF gazda u parlamentarnoj većini

Radio Titograd

15.03.2024, 12:19h

2 min

Foto:SD

 

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je predlog poslanika koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladislava Bojovića kojim je na jučerašnjem zasijedanju POSP u Strazburu tražio da se izmijeni jedan od zaključaka zajedničke deklaracije u dijelu koji se odnosi na usklađivanje Crne Gore sa spoljnom politikom EU i sankcije Rusiji, kao i da se obriše dio koji se odnosi na učešće Crne Gore u NATO misijama.

„Već godinama, predstavnici Demokrata i PES-a su snažni zagovornici evropskih integracija i potrebe da uskladimo 100% našu vanjsku politiku sa EU, osim ako se nalaze u istoj prostoriji sa partnerima iz bivšeg Demokratskog fronta. U tom slučaju, u najbolju ruku su uzdržani. Sjednica POSP-a pokazala je da je DF gazda u parlamentarnoj većini”, naveo je Đuričković.

Prema njegovim riječima, prijedlog poslanika ZBCG, Bojovića, na jučerašnjem zasijedanju POSP u Strazburu da se izmijeni jedan od zaključaka zajedničke deklaracije u dijelu koji se odnosi na usklađivanje Crne Gore sa spoljnom politikom EU, sankcije Rusiji i da se obriše dio koji se odnosi na učešće Crne Gore u NATO misijama, kao i uzdržanost poslanika PES-a i Demokrata na taj amadman, jasno je poslalo poruku dvadesetšestorici poslanika Evropskog parlamenta, da poslanici parlamentarne većine ne dijele bazične vrijednosti oko kojih se okupila gotovo čitava Evropska unija.

„Višemjesečna kampanja Vlade kod predstavnika EU i NATO-a, da su parlamentarna većina i partije kojima pripadaju istinski posvećene EU i NATO politici, potopljena je jednim hicem poslanika Bojovića u sred Strazbura. Već od najave formiranja ove parlamentarne većine i Vlade, govorimo da će doći do promjene spoljno-političkog kursa Crne Gore”, kazao je Đuričković.

On je istakao da je besmisleno da se, kao u slučaju Dodika, Ministarstvo vanjskih poslova i ministar Ivanović, ograđuju od ovakvog glasanja u POSP-u. U ovom slučaju, kako je dodao, ministar Ivanović morao bi se ograditi od stava PES-a, kojem i sam pripada.

„Umjesto najavljenog ispunjenja mjerila i zatvaranja pregovaračkih poglavlja, poslanici parlamentarne većine predvođeni i rukovođeni koalicijom ZBCG, uspjeli su potvrditi da je Crna Gora promijenila spoljnopolitički kurs i vratili na početak pregovaračko poglavlje 31. Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika”, naveo je Đuričković.

Đuričković je poručio da je neophodno je hitno preslaganje političke scene u Crnoj Gori, puna podrška i jačanje iskrenih evropskih snaga, dok još nije kasno.

„Dešavanja na POSP-u i najnovije istraživanje po kojem se vidi rapidan pad podrške članstvu Crne Gore u NATO, jasni su signali da se procesima u Crnoj Gori upravlja iz Beograda i Moskve”, zaključio je Đuričković.

 

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 08:50h

Titogradske vijesti, top2,

07:31h

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Skip to content