Đurić: Amandmani Vlade Crne Gore na Rezoluciju UN o Srebrenici liče na pranje savjesti

Radio Titograd

06.05.2024, 14:17h

< 1 min

Foto: N1

 

Šef srpske diplomatije Marko Đurić kazao je da, ako dođe do ulaganja amandmana Vlade Crne Gore na predloženu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, to liči na “pranje savjesti” kako pred javnošću u Crnoj Gori ne bi izgledalo “da su protiv bratske Srbije”.

– Srbija će prema odnosu u vezi sa ovom rezolucijom da mjeri ko se postavlja prijateljski, koga možemo da smatramo prijateljem, a koga partnerom. Borićemo se za nove prijatelje, ali ćemo da pravimo razliku – kazao je Đurić.

Podsjećamo, Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je navodno predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Kako je ranije prenio portal Javnog servisa, prvi amandman glasi:

– ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini,

i drugi:

– potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama.

Iz Vlade su RTCG-u kazali da su stava da se ovim amandmanima sprječava svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i politickih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

 

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content