Đumbir može da izazove i neželjene posljedice

Radio Titograd

04.11.2023, 06:08h

2 min

Foto:Pixabay

Iako može da bude koristan za velik broj tegoba, đumbir može da izazove i neželjene posljedice kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima. Zato neke osobe ne bi smjele uopšte da ga konzumiraju.

Đumbir, odnosno njegov korjen najčešće se koristi u gastronomiji, ali i za liječenje određenih zdravstvenih tegoba. Ukus mu je gorak i poprilično ljut, ali je zato zdrav za konzumaciju i to najčešće u obliku čaja.

Osim u čaju, koristi se i u kolačima, ali i u konkretnim jelima. Neke kompanije ga koriste i u svojim kozmetičkim proizvodima, ali i u drugim proizvodima jer ima antibakterijska svojstva, kao i vitamine i minerale, prenosi N1 Zagreb.

Prednosti đumbira

Kada su u pitanju dobre strane đumbira, najčešće se koristi za jačanje imuniteta, ali i za probleme s mučninom i cirkulacijom. Najbolje je koristiti đumbir u njegovom prirodnom obliku, a to je korijen koji može biti i neoljušten.

Konzumacijom đumbira može da se smanji nadutost, ali i probavni i želudačni problemi. Pomaže kod smanjivanja upala i ublažavanja alergija.

Neke studije pokazuju i kako đumbir utiče na smanjenje nivoa holesterola te može da spriječi nastanak krvnih ugrušaka.

Često se koristi i kod ublažavanja simptoma prehlade i gripa.

Mane đumbira

S obzirom na to da sprečava nastanak krvnih ugrušaka, to znači da razređuje krv, pa je osobama koje uzimaju ljekove protiv zgrušavanja krvi preporučeno da đumbir izbjegavaju.

Osim toga, može da smanji nivo šećera u krvi, što je dobro za dijabetičare, ali ako osoba već uzima ljekove za snižavanje šećera, može doći do hipoglikemije.

Ako osoba uzima ljekove za snižavanje krvnog pritiska, u konzumaciji s đumbirom nivo pritiska može da postane prenizak pa se poziva na oprez.

Neki stručnjaci smatraju kako đumbir ne bi smjele da konzumiraju osobe koje imaju problema sa kamenjem u žuči jer on podstiče stvaranje žuči.

S obzirom na to da đumbir smanjuje mučnine, često ga konzumiraju i trudnice. Ipak trebalo bi da budemo oprezni s količinom jer pretjerivanje može da dovede do određenih poteškoća tokom trudnoće koje, ako se primijete, treba napomenuti ljekaru.

Zaključak

Đumbir u svom prirodnom obliku, dakle u korjenu, sa sobom donosi najmanje nuspojava te ga je tako najbolje konzumirati i to u umjerenim količinama.

Ako konzumirate gore navedene ljekove ili patite od određenih zdravstvenih tegoba, svakako se posavjetujte s ljekarom oko uzimanja đumbira.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content