Đukanović: Otvara prostor za odluku o skraćenju mandata parlamentu i odlazak na prijevremene parlamentarne izbore

Radio Titograd

08.02.2023, 14:25h

2 min

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Irske Ronana Gargana sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje i evropskoj perspektivi Crne Gore i region.

Predsjednik je kako se navodi u saopštenju pozdravio interesovanje ambasadora Gargana koje poklanja Crnoj Gori i iskazao osjećaj prijateljstva prema Irskoj, visoko cijeneći podršku te zemlje u ostvarivanju naših evropskih aspiracija što je posebno vrijedno u kontekstu jubileja 50 godina irskog članstva u EU koje se obilježava ove godine.

Đukanović je podsjetio na značaj integracije regiona ZB u EU, kao uslova za njegovu stabilnost i prosperitet uz zahvalnost Irskoj što razumije i podržava region.

– Uz ponovljenu zahvalnost predsjedniku Higinsu na izrazima saučešća nakon tragične nesreće na Cetinju, što je potvrda pažnje s kojom Irska gleda na Crnu Goru, predsjednik Đukanović je ocijenio da postoji prostor za dalje unapređenje odnosa dvije države posebno u oblasti ekonomije, turizma, ali i odbrane, bezbjednosti i pravde – saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Ambasador Gargan iskazao je snažnu podršku proširenju EU i priključivanju Crne Gore Uniji i evropskom sistemu vrijednosti. On je naglasio da u godini kada obilježavaju pola vijeka članstva žele da druge zemlje poput Crne Gore osjete benefite članstva koje je i Irska imala.

On je na toj liniji iskazao punu spremnost za pomoć Crnoj Gori kroz izgradnju kapaciteta za punopravno članstvo u EU, naglašavajući da Irska ostaje čvrsto pri stavu pojedinačnog napredovanja kandidata u skladu sa ostvarenim rezultatima.

Gargan se saglasio sa ocjenama da dobre odnose dvije zemlje treba dalje unapređivati, posebno u oblastima sa puno potencijala kao što su ekonomija i turizam.

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da će unapređenje avio konekcije između dvije zemlje, snaženje ugovorne baze i stvaranje uslova za liberalizaciju viznog režima dodatno približiti Crnu Goru i Irsku i pospješiti investicionu saradnju i transfer dobrih iskustava zemlje članice EU.

Oni su takođe razgovarali o aktuelnim političkim prilikama u zemlji. Predsjednik Đukanović je iskazao uvjerenje da je posao oko kompletiranja Ustavnog suda završen i da ostaje formalnost da poslanici svoj glas iz ustavnog odbora potvrde u plenumu, čime se stvaraju uslovi za regularnost predsjedničkih izbora i otvara prostor za odluku o skraćenju mandata parlamentu i odlazak na prijevremene parlamentarne izbore kako bi država konačno izašla iz krize.

– Irski ambasador je pozdravio pomake ka rješavanju funkcionalnosti Ustavnog suda uz najbolje želje Crnoj Gori da u narednom periodu uspostavi političku stabilnost, što je ključno za povratak Crne Gore na mjesto koje joj pripada u procesu integracija, ali i za jačanje direktnih stranih investicija – zaključuje se u saopštenju.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 11:04h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 11:01h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 10:36h

Titogradske vijesti, top2,

10:31h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

28.03.2023. u 09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Skip to content