Đukanović: Nemoguća komunikacija sa Vučićem, otvoreno neprijateljstvo Srbije

Radio Titograd

17.09.2021, 19:26h

2 min

Foto:Pobjeda

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da već godinu dana nema nikakvu komunikaciju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je ona nemoguća, ističući da je otvoreno neprijateljstvo Srbije prema Crnoj Gori.

On je kazao da ideolozi velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove ideju koja je doživjela slom 90-ih godina, te da je sledstveno tome napadnuta Crna Gora. Optužio je državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem da stoji iza te ideje.

– Riječ je o pokušaju da se obnove stare retrogradne politike izgradnjom velikih država na Zapadnom Balkanu. Lnsirana je ili obnovljena ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina. Cilj je napraviti prekompoziciju Zapadnog Balkana i napraviti velike, etnički i vjesrki homogene države, sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovoj dijelu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak što su pravila života na ervropskom i evro-atlantskom prostoru. To je 90-ih godina doživjelo slom, sada vjerovatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Sledstveno tome napadnuta je Crna Gora jer, kao što znamo, nema velike Srbije bez podrazumijevajuće Crne Gore u njenom sastavu – rekao je Đukanović gostujući na RTL-u.

Ideja velike Srbije je, ističe, stara jako dugo, dodajući da se Crna Gora posmatra kao kompenzacija za izgubljeno Kosovo.

– Mi je vežemo za vrijeme Garašaninovih Načertanija iz 1844. Ta ideja se svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen velike Srbije. Sada kada su se te ideje pokazale iluzijama u odnosu na Hrvatsku, Bosnu, iako se pokušava održati živom ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji – nakon što je Srbija izgubila Kosovo, čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu – dodao je Đukanović.

Ponovio je da je Srpska pravoslavna crkva instrument za realizaciju projekta velikosprskog nacionalizma, koja je pristala da se tako tretira u regionu.

– To se veoma jasno manifestuje u aktuelnim problemima u Crnoj Gori. Da li smo mi pogriješili

 

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2,

15:27h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 15:13h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:57h

Sport, Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:25h

Skip to content