Đukanović: Dijalog sa DF-om je počeo, ali smo daleko od saradnje

Radio Titograd

17.03.2023, 14:35h

2 min

Foto:Kabinet predsjednika

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, istakao je da je Crna Gora potpuno paralisana na evropskom putu. Kako je istakao, dijalog sa Demokratskim frontom je počeo, ali da je to još daleko od saradnje.

– Čuli ste od mog sagovornika sinoć da su 2013. godine imali poziv da uđu u Vladu. Što se mene tiče, taj dijalog će se voditi bez obzira što ko o tome misli. Daleko je to još uvijek od saradnje, partnerstva, ali to ne znači da ne treba razgovarati -zaključio je Đukanović.

Kazao je da smo svjedoci smo da je Crna Gora potpuno paralisana na evropskom putu i da tu političku i institucionalnu agoniju treba što prije prekinuti.

– Crnoj Gori je, kao što nam to poručuju sa relevantnih međunarodnih adresa, prijeko potrebna normalizacija društvenih prilika i okolnosti, kroz izborne procese koji slijede, kako bi naša država ekonomski, demokratski povratila međunarodni prestiž koji je mukotrpno ostvarivala tokom prvih 14 godina od obnove nezavisnosti- istakao je predsjednik.

I iz težih iskušenja u prošlosti, izlazili smo uspješno- naglasio je on.

Poručio je da je ubijeđen da je u najboljem interesu građana Crne Gore bilo skraćenje mandata aktuelnom poslaničkom sastavu, raspisivanje prijevremenih parlamentanih izbora, na osnovu čijih bi rezultata odavno bio formiran novi saziv Skupštine i izabrana nova legitimna Vlada, koja bi radila u punom kapacitetu i efikasno rješavala nagomilane probleme u državi.

Podsjetio je da je zatražio i hitno mišljenje Venecijanske komisije koja je autoritativno precizno iskazala stavove, podržane u cjelosti i od strane Evropske komisije.

– Uprkos tome, kao i gotovo jedinstvenom upozorenju domaće stručne javnosti, kontroverzni zakon je ponovo usvojen. Kako ne bih na neustavnost odgovorio neustavnošću, ukazom sam proglasio Zakon koji je danom objave u Službenom listu Crne Gore, od 16. decembra prošle godine stupio na snagu i dalje proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se slavodobitno okončao pokušaj formiranja vlade Miodraga Lekića, čime je na eksplicitan način, pred očima crnogorske javnosti, potvrđeno da parlamentarne većina za formiranje vlade niti je bilo, niti je ima na današnji dan- pojasnio je Đukanović.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content