Đenero: Crna Gora u strašnom riziku

Radio Titograd

23.01.2023, 07:53h

2 min

Foto:CDM

Hrvatski analitičar i dobar poznavalac prilika u Crnoj Gori Davor Đenero upozorava da je Crna Gora u strašnom riziku, jer je, kako kaže za CdM, latentni, formalno nedeklarisani, ali jasno prepoznatljiv cilj dijela stranaka koje čine većinu u Crnoj Gorida da institucije ne funkcionišu i da time država postane neodrživa i nestabilna.

Đenero podvlači kako se postepeno uspostavlja konsenzus o tome da je trenutno Crna Gora, uprkos tome što je članica NATO saveza i što je donedavno bila primjer drugima na Balkanu, kao država koja je riješila sve svoje granične probleme sa susjedima, potencijalno najizloženija riziku nestabilnosti raspada demokratskih institucija.

“Činjenica da je ostala bez Ustavnog suda i da nema garancije da će on biti uspostavljen prije izbora, dovodi do toga da bi moglo doći do potpune entropije političkih institucija. Već sada ne funkcioniše izvršna vlast, jer je Abazovićeva vlada odavno izgubila parlamentarnu većinu, a očito je da trenutna minimalna parlamentarna većina nema nikakvog grupnog pozitivnog programa – da ih okuplja samo rastakanje Crne Gore kao države, ali da parlamentarnu većinu zapravo ne čine parlamentarne stranke – jer stranke su organizacije koje nastupanjem na izborima nastoje uspostaviti izvršnu vlast ili utjecati na vlast, radi ostvarivnaja svojih policy projekata”, navodi on.

Đenero tvrdi i da, osim izvršne vlasti, u Crnoj Gori ne funcioniše niti ona zakonodavna i predstavnička.

Jedina institucija, kako dodaje, koja još ima politički legitimitet je institucija Predsjednika, a nju su pripadnici minimalne parlamentarne većine pokušali ugroziti, derogirajući ustavne ovlasti Predsjednika običnim zakonom, izglasanim s minimalnom većinom.

Đenero, govoreći za CdM o institucionalnoj krizi u Crnoj Gori, koja je i dalje bez Ustavnog suda, kaže da ako nema Ustavnog suda, nije moguće niti sprovesti izbore u skladu s Ustavom, jer Ustavni sud je vrhovna instanca nadzora izbora i on utvrđuje jesu li izbori zakonito sprovedeni.

“Krize institucija u demokratijama se rješavaju izborima, što je trenutna minimalna većina nastojala spriječiti, a u konačnom je dovela državu u situaciju da ne znamo hoće li uopšte biti moguće sprovesti zakonite izbore”, jasan je on.

Rizici su, kako kaže, strašni, a žrtve te situacije su građani Crne Gore, demokratske institucije i demokratska politička kultura zemlje.

“Dobitnici su Rusija, koja nastoji destabilizovati Balkan, kao i režim u Beogradu i njegov koncept “Srpskog sveta””, zaključuje Đenero u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content