Đelošaj: Milatović svojom odlukom zakinuo opštine za stotine hiljade eura

Radio Titograd

03.01.2024, 21:27h

< 1 min

Predsjednik države Jakov Milatović, odlukom da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, direktno je zakinuo opštine za stotine hiljada eura poreza na promet nepokretnosti, smatra Nik Đelošaj, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja.

Podsjeća da je 1. januara 2024. godine porez na promet nepokretnosti je nova nadležnost opština na 100% prihoda.

– Kako bi ova odredba bila funkcionalna, trebalo je usklađivanje zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Na ovaj način Milatović je takođe, svjesno ili ne, pojedincima omogućio ostvarivanje ekstra profita budući da svi koji u periodu do ponovnog usvajanja i stupanja na snagu Zakona budu prometovali nepokretnosti neće morati da plate porez lokalnim samoupravama – naveo je Đeljošaj.

Takođe, kako smatara on, Milatović treba da javnosti pojasni za čiji interes je donio ovakvu odluku budući da je direktno uticao i da Agencija za elektronske komunikacije, usljed vraćanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama bude obezglavljena.

– Finalno, budući da su dva od tri zakona koji su vraćeni Skupštini iz nadležnosti ministarstva kojim rukovodim, želim upoznati javnost da su sve primjedbe Milatovića – na koje inače nema pravo, jer je kao predsjednik države neustavo preuzeo nadležnosti Vlade, netačne i predstavljaju smišljenu izmišljotinu kako bi pojedincima sačuvale fotelje, a na uštrb funksionalnosti države – kazao je Đeljošaj.

Za ovakve i slične slučajeve, smatara on, veoma važno je što smo kompletirali Ustavni sud, kako ne bi dopustili nikome da bude iznad države, Ustava – pa ni predsjedniku države, i kako nijedan pojedinac ne bi mogao da zbog ličnih interesa nanosi štetu institucijama.

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content