Djeca migranti o zlostavljanju na balkanskoj ruti

Radio Titograd

03.12.2022, 09:40h

2 min

Foto:Guliver

Skidanje do gole kože, elektrošokovi i batinanje, samo su dio svjedočanstava djece izbjeglica i migranata koja su zlostavljana balkanskom rutom prema Evropi. Na putu preko Grčke, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine, kako svjedoče, zlostavljači su najčešće policajci i krijumčari. Na tom putu proživljavali su fizičko, psihološko i seksualno nasilje. To je pokazalo istraživanje organizacija “Save the Children za sjeverozapadni Balkan”, Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i istraživača s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

U istraživanju je sudjelovalo 48 djece koja su bila smještena u kampovima u BiH i Srbiji, ključnim tranzitnim zemljama na putu ka zapadnoj Evropi. Među njima je bilo i 30 mališana koji putuju bez roditelja. Djeca su na migrantskom putu u prosjeku četiri godine.

Samo tokom 2015. godine, oko pola miliona izbjeglica i drugih migranata prošlo je kroz zemlje na balkanskoj ruti.

Gotovo dvije trećine djece, koja su sudjelovala u istraživanju, svjedočilo je seksualnom nasilju.

Ispričali su, među ostalim, da su vidjeli nasilno razdvajanje djevojčica i dječaka koje bi krijumčari potom seksualno zlostavljali.

U zamjenu za seksualne usluge, krijumčari bi djecu podmićivali novcem ili privilegovanim statusom u odnosu na drugu djecu koja s njima putuju.

Prema svjedočenjima djece, ova praksa je rasprostranjena na balkanskoj ruti.

Djevojčice bez pratnje često se pridružuju drugim porodicama i trude ostati neprimjetne, jer su pod većim rizikom od seksualnog zlostavljanja.

Na migrantskom putu balkanskom rutom djeca su žrtve i krijumčara. To je potvrdilo više od trećine djece koja su sudjelovala u istraživanju, opisujući strah od ljudi od kojih su očekivali pomoć.

Neki od mališana su opisali da krijumčari često tuku djecu, kada počnu zaostajati ili ako su glasna ili neposlušna.

Sva djeca koja su sudjelovala u istraživanju doživjela su prijetnje ucjene, poniženja i uvrede od policije, krijumčara i lokalnog stanovništva.

Na balkanskoj ruti djeca su se, takođe, suočavala s etničkom, vjerskom i drugim oblicima diskriminacije.

Nerijetko su radili, jer su morali zaraditi novac za nastavak putovanja.

Osim što su često navodili da ih krijumčari drže gladnima i žednima, djeca migranti nemaju ni adekvatan smještaj i sigurno sklonište.

Putovali su u pretrpanim vozilima, spavali u šumi ili boravili u kontejnerima gdje im je prijetilo nasilje.

Djeca čine jednu trećinu izbjeglica i migranata koji u Evropu putuju, uglavnom, iz južne i zapadne Azije. Ovaj dug i opasan put prelazi i hiljade mališana bez pratnje roditelja.

Osim što su bila zlostavljana u domovini, djeca su nasilju izložena prilikom prelaska granica, u prihvatnim centrima i na ulicama.

Najčešće je to bilo fizičko nasilje pripadnika granične policije, duž cijele balkanske rute. Djeca su dobijala batine prilikom pokušaja da pređu neformalne granične policije.

Nakon toga su nasilno vraćana nazad. Kasnije su opisali da su ih skidali do gole kože, prisiljavali da stoje na hladnom i podvrgavali elektrošokovima i batinanju palicama.

Bogdan Krasić, iz Centra za migracije i raseljenost na Balkanu, kaže da su djeca, uglavnom, svjedočila o nasilju u Grčkoj i Turskoj, dok u tom kontekstu nijesu spominjala BiH.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 23:05h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 22:59h

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 22:33h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:58h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:55h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:42h

Skip to content