Direktorka pozorišta održala predavanje publici: Dragi roditelji, ovo nije arena

Radio Titograd

06.11.2023, 07:38h

2 min

Foto:Printscreen

Direktorka Puls teatra iz Lazarevca Ivana Nedeljković, posljednjeg dana 9. Pozorišnog ringišpila, obratila se roditeljima uoči početka predstave kritikujući ih zbog ponašanja tokom izvođenja predstava i prilikom ulaska u salu, a snimak tog obraćanja objavljen je na Facebooku i dobio je brojne pozitivne komentare.

Uoči izvođanja posljednje predstave na festivalu za djecu, Nedeljković je zamolila roditelje da je saslušaju, navodeći da se „kao direktorka ustanove kulture i kao umjetnik i stvaralac osjeća veoma poraženo“, objašnjavajući to „nekolicinom incidenata“ koji su se dogodili na festivalu.

Ona je publiku zamolila da ako ne žele da poštuju pozorišni bonton ne dolaze, jer „pozorište nije obaveza“.

„Prvo, ko nema kartu, neka sačeka da uđu oni koji su svoje ulaznice obezbijedili na vrijeme. Predstava je kamerna, to znači da na samoj sceni sjedi publika, ima 120 mjesta i nijedno mjesto više, zato da ne bi izvođač bio ugrožen, imao problema kad vam daje srce i dušu, vadi iz utorbe sve što ima, da bi djeca bila bezbjedna… problem su roditelji. Dragi roditelji, Lazarevčani, ja sam kao direktorka ove ustanove izgrebana jer neko hoće da uđe preko mene“, navela je.

„Mi smo kao glumci skoro svako veče napadnuti jer neko ne razumije da ne može dijete od dvije godine da dovede na predstavu koja je preporučena za decu starijeg uzrasta. Dragi roditelji, stavljate decu na krila i palite tablete i za vrijeme predstave im puštate crtane filmove, dragi roditelji, dovodite bebe u kolicima i svađate se sa nama što ne možete da uđete sa kolicima“, rekla je ona u obraćanju roditeljima.

„Ovo nije stadion, nije parkić, vi se svađate sa ansamblom, svađate se sa ljudima koji afirmišu ovaj grad… Dragi roditelji, isključite svoje mobilne telefone, upaljenim telefonom vi remetite izvođača. Dragi roditelji, u pozorište se ne ulazi sa kokicama, remetite izvođače i publiku koja želi da uživa u predstavi. Draga djeco, recite roditeljima da se u pozorištu ne jedu kokice. Izvinjavam se što ovako moram da kažem“, poručila je ona.

Direktorka Puls teatra navela je i da roditelji gledaju predstavu i „puste dvogodišnje dijete da se otkotrlja niz stepenice“, da ga dežurni glumci spasavaju, a „niko se ne javlja da mu se dijete otkotrljalo“.

„Dragi roditelji, pomozite nama iz ustanova kulture i prosvjetnim radnicima“, zamolila je.

„Ljuta sam jer sam bila izgrebana, jer je naše obezbjeđenje odgurnuto svaki put, ovo nije arena, nije stadion, ovo je pozorište. Zna se šta je pozorišni bonton, ako ne znate šta je pozorišni bonton, ne morate da dolazite u pozorište, ono nije obaveza, to je dobra volja“, istakla je Nedeljković.

Roditelje je podsjetila i da su predstave na festivalu besplatne i pozvala ih da poštuju glumce na pozornici i pozorište kao hram kulture.

„Nemojte se ponašati kao da ulazite na stadion, isključite telefone, nemojte unositi kokice i ne remetite izvođače“, zaključila je ona i pozvala ih da se od sada ta pravila poštuju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content