Direktor FBI: Uzrok pandemije kovida vjerovatno incident u kineskoj laboratoriji

Radio Titograd

01.03.2023, 08:20h

< 1 min

Foto:Pixabay

Direktor FBI Kristofer Vrej je u utorak rekao da je ta agencija procijenila da je pandemiju koronavirusa vjerovatno izazvao incident u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

– FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerovatnije potencijalni laboratorijski incident u Vuhanu – rekao je Vrej za Foks Njuz.

Njegova izjava je uslijedila poslije nedjeljnog izveštaja Vol strit džurnala prema kojem je američko Ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineske laboratorije.

Dio agencija smatra da je pandemija najvjerovatnije rezultat prirodnog prenosa sa životinje na čovjeka, a neke su neodlučne, objavio je Džurnal.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je u ponedjeljak da američka Vlada nema konačan zaključak i konsenzus o porijeklu pandemije.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova se pozvalo na izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije i Kine, koji su ukazivali na prirodno porijeklo pandemije, a ne na curenje iz laboratorije.

Vrej je rekao da ne može da kaže mnogo detalja o procjeni agencije jer su to povjerljive informacije.

On je optužio kinesku Vladu da „čini sve što može kako bi pokušala da spriječi i pomuti“ napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju više o porijeklu pandemije.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:37h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Skip to content