Detektori na eksternoj maturi, kraj i za bubice; Trivić: Ne krše se prava djeteta

Radio Titograd

15.04.2024, 09:13h

2 min

Foto:Screenprint TVCG

 

Učenici ove godine neće moći da unesu mobilne telefone tokom polaganja eksterne mature, jer je Ispitni centar odlučio da se detektorom provjeri da li učenik sa sobom ima telefon.

Eksterna provjera znanja za učenike osnovnih škola planirana je za 17, 18. i 19. april. Maturanti polažu Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski 16. aprila, dok su prvi strani jezik i matematika zakazani za 15. maj, odnosno 24. maj, a izborni predmeti za 6. jun.

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić kazao je u Jutarnjem programu na TVCG da su se, poučeni raznim negativnim iskustvima iz prethodnog perioda odlučili na ovakav korak. Sa druge strane, roditelji su zabrinuti i poručuju da će detektori kod djece izazvati samo još veći stres i tremu, a ima i komentara da učenici nisu kriminalci, niti prestupnici da bi se pribjegavalo ovakvim mjerama.

Trivić je izričit – uvođenjem detektora ne krše se prava djeteta.

“Đao mi je što pribjegavamo ovim pravilima, ali jednostavno moramo. Mi ne kršimo prava djeteta, to je sve u skladu sa međunarodnim propisima. Detektor je sredstvo koje omogućava da sve protekne onako kako je zamišljeno. Nismo ponosni što to moramo da sprovodimo, ali praksa iz prethodnog perioda je pokazala da je tome želimo da stanemo na kraj”, dodao je Trivić.

Prema njegovim riječima, eksterna matura je postala borba za što bolje ocjene kako bi se osiguran bolji prolaz za upis na fakultet.

“Maturski i stručni ispit ne služe tome. Znanje mora biti na prvom mjestu”, poručio je Trivić.

Trivić je kazao da detektor reaguje i kad je mobilni telefon uključen i isključen i reaguje na pametne satove, pametne naočare i bubice.

“Svaka škola imaće više detektora i biće ih dovoljno za svaku školu. Za onog đaka koji je učio, problema neće biti. Samo neka dođu sa svojim znanjem”, poručio je Trivić.

On je pojasnio da će ispit nadgledati dva test administratora.

“Jedan je iz matične škole, a drugi iz druge obrazovne ustanove. Biće i supervizori koji će se potruditi da sve prođe u najboljem redu”, naveo je Trivić.

Upitan kako komentariše navode roditelja da su zabrinuti što će detektori đacima donijeti još veći stres, Trivić kaže da se do sada nijesu suočili sa optužbama.

“Učenik koji koristi mobilni telefon i učenik za kog se utvrdi da je prepisao test ili dao nekom drugom da prepiše biće ocijenjen sa ocjenom nedovoljan 1. Ukoliko se pored svih koraka pronađe telefon, učenik će se udaljiti sa ispita, a test biće ocijenjen sa ocjenom 1”, zaključio je Trivić.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) još uvijek izviđa slučaj prepisivanja na eksternoj maturi, ali i curenja testova iz matematike od prošle godine.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content