Desničari podnijeli krivičnu prijavu protiv Vučića zbog prihvatanja plana za Kosovo

Radio Titograd

31.03.2023, 17:36h

< 1 min

Četiri desno orijentisane parlamentarne stranke u Srbiji podnijele su krivičnu prijavu protiv predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića.

Dvadeset osam opozicionih zastupnika iz redova Dveri, Novog DSS-a, Zavetnika i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije predalo je prijavu tužilaštvu u Beogradu.

U njoj navode da je Vučić, prihvatanjem evropskog plana za Kosovo, počinio krivično djelo – “priznanje okupacije”.

Ove stranke su nekoliko puta protestovale širom Srbije protiv evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, jer smatraju da podrazumijeva priznanje nezavisnosti Kosova.

Ponovili zahtjeve

“Mi smo riješili da provjerimo pravosudne institucije Srbije, da provjerimo postoji li samostalno tužilaštvo i da li će postupati po ovoj krivičnoj prijavi, jer ni najviši državni funkcioneri ne mogu biti zaštićeni od krivičnog gonjenja za učinjena krivična djela”, rekao je Lider pokreta Dveri Boško Obradović, prenosi Tanjug.

Dodao je da će se sljedeće sedmice na isti ovaj način obratiti i Ustavnom sudu Srbije, kao najvišoj pravosudnoj instituciji.

Zastupnik iz stranke Zavetnici Zoran Zečević rekao da je ovo “borba za prava svakog građanina, radnika i seljaka i svih ljudi koji žive i namjeravaju da se vrate u Srbiju”, dok je predsjednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Vojislav Mihailović rekao da će “državotvorna opozicija nastaviti da brani Ustav i teritorijalnu cjelovitost Srbije”.

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka još jednom su ponovili svoje zahtjeve – odbacivanje francusko-njemačkog prijedloga za Kosovo, ostavka predsjednika Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji na svim nivoima.

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Skip to content