Dešifrovana riječ sa svitka starog više od 2.000 godina

Radio Titograd

18.10.2023, 06:19h

2 min

Foto:Pixabay

Svitak koji je proveo skoro 2.000 godina zakopan pod gomilama vulkanskog pepela iz Vezuva prilično je teško otvoriti, a kamoli pročitati. Međutim, vještačka inteligencija je pronašla način.

Naučnici sa Univerziteta u Kentakiju pokrenuli su u martu svojevrstan “Vezuv izazov”.
Objavili su hiljade rendgenskih snimaka ugljenisanih svitaka iz Herkulanuma, zajedno sa “neuvježbanim” softverom vještačke inteligencije pomoću kojih bi se mogli odgonetnuti. Onome ko uspije da dešifruje više odlomaka namijenjena je glavna nagrada.

I neko je napravio prve korake – odgonetnuo je riječ. Istovremeno su to ostvarila dva studenta: student informatike na Univerzitetu “Nebraska-Linkoln” Luk Faritor i student biorobotike na Univerzitetu u Berlinu Jusuf Nader. Zbog toga će obojica biti nagrađeni.

Što su dešifrovali?

I Faritor i Nader su nezavisno identifikovali riječ “πορϕυρας” (porphyras), što znači “ljubičasta”. To je prva puna riječ koja je dekodirana iz skripti pomoću vještačke inteligencije. Ljubičasta boja je u starom Rimu imala značajnu ulogu; često predstavljajući bogatstvo i status.

Stručnjaci smatraju da bi se ova riječ u svitku mogla odnositi na čin, iako će za potvrdu biti potrebna dalja analiza. Vještačka inteligencija, uz pravilnu obuku, može uočiti vrlo male varijacije u teksturi na rendgenskim snimkama, otkrivajući poteze tinte koji nisu vidljivi ljudskom oku. Stoga se naučnici nadaju da će uskoro uslijediti dalja otkrića.

Glavna nagrada 700.000 dolara

Za glavnu nagradu od 700.000 dolara moraće da se dešifruje četiri ili više odlomaka iz jednog od ovih svitaka.

Vezuv je eruptirao 79. godine nove ere, pri čemu je uz Pompeje stradao i grad Herkulanum. Svici su pronađeni u 18. vijeku kada su radnici naišli na ostatke luksuzne vile koja je možda pripadala tastu Julija Cezara.

Nažalost, preživjelo je vrlo malo ovakvih drevnih tekstova. Kada bi ovi svici mogli da se pročitaju bez otvaranja (jer bi takav proces mogao da ih potpuno uništi), mogli bismo otključati neprocjenjivo bogatstvo informacija o životu i učenjima prije 2.000 godina.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content