Deset pasmina pasa idealnih za svaki tip osobe

Radio Titograd

01.05.2024, 06:18h

2 min

Foto:Pixabay

 

Udomljavanje ili kupovina psa velika je odluka, pogotovo kada znate da pasmine imaju različite karakteristike. Saznajte koja je pasmina najbolja za vas na temelju vaših osobina.

1. Pekinezer
Možda izgledaju slatko i umiljato, ali ova je pasmina izuzetno samozadovoljna i samouvjerena. Pekinezer želi biti gospodar kuće pa će se nametnuti u svakoj situaciji.

Ali budite uvjereni, on će se početi ponašati pouzdano i dobro tek kada steknete njegovo povjerenje. Upravo zato je ova pasmina savršena za vođe, odnosno ljude koji imaju autoritet u svojoj okolini, prenosi krstarica.com.

2. Njemački ovčar
Teško je pronaći pasminu koja je odanija od njemačkog ovčara. Inteligentni su, zaštitnički nastrojeni i žele služiti svog vlasnika najbolje što mogu. Njemački ovčari savršeni su saputnici za ljude koji su zaokupljeni brojnim obavezama i trebaju nekoga s kim će podijeliti dio svojih briga.

3. Jack Russell terijer
Jack Russell terijeri su pametni, ali svojeglavi psi koji se ponašaju po svojoj volji. Okretni su i imaju puno energije pa se dobro uklapaju u porodice s malom djecom.

4. Bigl
Biglovi su razigrani i aktivni te uvijek traže nove avanture. Ako se ne brinete o njima i ne posvećujete im puno pažnje, brzo će se naći u nevolji. Bigl je izvrsna pasmina za samce koji vole društvene interakcije.

5. Corgi
Uvijek nasmijana lica korgija otkrivaju da je ova pasmina duša svake zabave. Corgi je uvijek spreman za šetnju i igru. Štoviše, često imaju problema s fokusiranjem samo na jedan zadatak, pa ih morate držati na oku.

6. Labrador retriver
Nazivaju ih idealnom pasminom za porodice s djecom jer su izuzetno topli, privrženi i empatični. Ali ovi veliki psi vole biti stalno u pokretu—bilo da planirate otići na plažu, popeti se na brdo ili prošetati susjedstvom. Upravo zato je ovo savršena pasmina za sportske tipove.

7. Francuski buldog
Možda su sitne građe, ali zato imaju velik karakter. Neka vas ne zavara namršteno lice francuskog buldoga – to je vrlo prijateljska pasmina, ali s dozom tvrdoglavosti. Dobra su odluka za fleksibilne ljude koji se neće naljutiti kada shvate da im je ljubimac izgrizao omiljene cipele ili sofu ni nakon tečaja dresure i socijalizacije.

8. Sibirski haski
Sibirski haski idealan je za one koji vole vrijeme provoditi na otvorenom – posebno u hladnijim krajevima s niskim temperaturama i puno snijega. Iako se smatraju dobroćudnim i poslušnim psima, znaju biti dominantni i zahtijevati puno pažnje.

9. Chow Chow
Chow Chow je izuzetno suzdržan i više liči na mačku nego na psa. Ponekad se može činiti da im je glava u oblacima, ali to uopšte nije istina. Inteligentni su, ali povučeni i ne zahtijevaju puno pažnje ili maženja.

10. Rodezijski gonič lavova
Ova pasmina voli istraživati ​​i ne boji se zaprljati šape. Ponekad su nestašni i ne boje se istaknuti iz mase. Upravo je zato Rodezijski lavlji pas odličan izbor za sportske tipove, ali i za pojedince koji ne vole igrati po tuđim pravilima.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content