Demokrate Crne Gore nedvosmisleno na evroatlantskom kursu

Radio Titograd

21.09.2023, 13:54h

2 min

Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, sastao se sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Don Meken, kojoj je prenio da ta partija ostaje snažno privržena vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da ostaje nedvosmisleno na spoljno-političkom kursu partije, koji se temelji na jačanju evropskog i evroatlanskog puta zemlje.

Istakao je da Demokrate predstavljaju političku partiju koja vrši vlast u 80% opština u Crnoj Gori, koja podstiče uključivanje mladih i žena, i koja je, iznad svega, partija građanskog karaktera koja promoviše multikulturalnost i pluralizam.

Predsjednik Bečić je, kako navode u saopštenju, ukazao i na činjenicu da su mandati i funkcije prolazni i podvukao da je ključni stub Demokrata nezavisnost od neformalnih centara moći, što je osnovna crta koja razlikuje ovu partiju i čini je prepoznatljivom na crnogorskoj političkoj sceni.

“U svijetlu aktuelne političke situacije u zemlji, Bečić je ocijenio da ga raduje što je i PES jasno saopštio da izbor nove vlasti ne može zavisti od glasa poslanika sa liste koju je vodio DPS, dok sa druge strane zabrinjava i usporava sam proces činjenica da imamo očito različite vizije unutar PES u odnosu na način formiranja vlasti, te da smatra da rješenje za formiranje vlade leži u pronalasku zajedničkog jezika između mandatara i predsjednika države, odnosno predsjednika i zamjenika predsjednika PES-a. Stoga, od svih činilaca koji zagovaraju snažnu, građansku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru, kao i od onih koji teže funkcionalnosti institucija i socijalno-ekonomskom osnaženju građana, on očekuje da budu stubovi konstruktivnih rješenja, a ne generatori problema”, naglašavaju u saopštenju.

Novoimenovana britanska ambasadorka Meken je izrazila zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici, istakavši važnost jačanja institucionalnih kapaciteta Crne Gore i vladavine prava. Ona je istakla da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno crnogorskoj evropskoj budućnosti.

Ambasadorka Meken je izrazila nadu da će Vlada biti uskoro formirana, čime bi se ubrzao proces neophodnih reformi i poboljšao kvalitet života građana Crne Gore.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:42h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:35h

Skip to content