Delegacija Hamasa danas u Kairu; Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu

Radio Titograd

29.04.2024, 07:45h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi odobrio je planove za nastavak rata u Gazi. Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je da će izraelska vojska započeti kopnenu ofanzivu na grad Rafu u narednih nekoliko dana. Strahuje od deportacije Palestinaca sa Zapadne obale u Jordan. Američki predsjednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali prvi put od iranskog napada na Izrael. Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu.

Mediji: I izraelska delegacija pozvana na pregovore u Kairu

Mediji prenose da je i izraelska delegacija pozvana na pregovore u Kairu zajedno sa delegacijom Hamasa “kako bi se proces ubrzao”.

Prethodno je juče visoki zvaničnik Hamasa potvrdio da će delegacija Hamasa danas posjetiti Kairo radi pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Ukazao je i da nemaju “većih problema” sa najnovijim predlogom Izraela i Egipta o primirju u Gazi.

Šta se dešavalo juče

Izraelska vojska spremna je da evakuiše palestinske civile iz Rafe i da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, izjavio je izraelski bezbednosni zvaničnik.

Predsjednik Palestine Mahmud Abas upozorava da su SAD jedina zemlja koja može da spreči izraelski napad na Rafu. Abas strahuje da Izrael planira da deportuje Palestince sa Zapadne obale u Jordan, nakon što se završi rat u Gazi.

Američki predsjednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali prvi put od iranskog napada na Izrael. Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu.

Za to vrijeme, načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi odobrio je planove za nastavak rata u Gazi, na sastanku sa šefom Južne komande majorom Jaronom Finkelmanom.

Delegacija Hamasa će danas posjetiti Kairo radi pregovora o prekidu vatre u Gazi, rekao je zvaničnik Hamasa, koji je tražio da ne bude imenovan.

Šef UNRVA Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze za šest mjeseci ubijeno više djece nego u svim svjetskim konfliktima u posljednje četiri godine ukupno.

Najmanje 34.454 Palestinca su ubijena, a njih 77.575 povrijeđeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Na Zapadnoj obali IDF je nastavio racije i hapšenja.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content