Delegacija BS na međunarodnoj konferenciji “Parlamentarci i religijski lideri za suživot i mir”

Radio Titograd

15.02.2024, 11:26h

< 1 min

Foto:BS

 

Poslanica Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić Harbić i šef kabineta predsjednika stranke Izet Ćorović učestvovali su na međunarodnoj konferenciji “Parlamentarci i religijski lideri za mir i suživot” u suorganizaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Muslimanske svjetske lige, koja je održana u Sarajevu 12. februara. 2024. godine.

Na konferenciji je, kako je saopšteno iz partije, učestvovalo preko 400 učesnika, članova parlamenata, vjerskih lidera, članova diplomatskog kora te ljudi iz političkog, javnog i kulturnog života iz preko 20 država.

Iz BS su kazali da konferencija je bila posvećena rješavanju izazova suživota i nastojanju da se obezbijedi trajni mir, kako u regionu Balkana tako i na globalnom nivou.

Navodi se da učesnici Konferencije raspravljali su o aktuelnim globalnim napetostima i njihovim posljedicama, te izrazili zabrinutost zbog eskalacije nasilja.

“Upućen je poziv na razum i logiku, te na izvlačenje lekcija iz istorijskih tragedija kako bi se podstakle mudre i uticajne inicijative kojima se podstiče i obezbjedjuje mir i suživot. Istaknuta je važnost podsticanja povezivanja među narodima, odbacivanja rasističke retorike i retorike mržnje, te ključna ulogu regionalne saradnje u uspostavljanju mehanizama za mirno prevazilaženje izazova”, stoji u saopštenju BS-a.

Mir u svijetu, zajednički je zaključak konferencije, nema alternativu, a politički i vjerski lideri imaju veliku odgovornost za uspostavljanje održivog mira u svijetu, njegovanje tolerancije i izgradnju mostova za miran suživot te odricanje od sile i nasilja pri rješavanju problema.

Iz BS su kazali da kao završni dokument konferencije usvojena je Sarajevska deklaracija kojom je konstatovana saglasnost oko osnovnih načela na kojima treba da počiva svijet bez rata i nasilja.

Na marginama konferencije i tokom dvije radne večere predstavnici Bošnjačke stranke imali su susrete za značajnim brojem učesnika konferencije i istaknutih pojedinaca iz svih sfera društvenog života Bosne i Hercegovine.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content