Danska kompanija obustavlja prolaz brodova kroz Crveno more

Radio Titograd

02.01.2024, 21:12h

< 1 min

Foto:Guliver

Danska kompanija za pomorski transport “Maersk” saopštila je danas da obustavlja prolazak svojih brodova kroz strateški važan moreuz u Crvenom moru, nakon napada pobunjeničkih Huta na jedan od njihovih brodova.

“Odlučili smo da prekinemo sve tranzite kroz Crveno more i Adenski zaliv do daljnjeg”, navodi se u saopštenju ovog prevoznika i dodaje da je istraga u toku.

U nedjelju je kontejnerski brod u vlasništvu kompanije izvijestio da je pogođen projektilom dok je prolazio kroz moreuz Bab al-Mandeb, a zatim da su ga napala četiri pobunjenička broda koji su pripadali Hutima koji su pokušavali da se ukrcaju.

“U buduće brodovi će biti preusmjeravani preko Rta dobre nade”, na samom jugu Afrike, rečeno je iz kompanije Maersk.

Ovo je drugi put da danska brodska kompanija obustavlja plovidbu u Crvenom moru. Sredinom decembra, nakon napada koje su izvršili Huti pobunjenici iz Jemena, kao i druge veće kompanije za pomorski transport i danska kompanija je zaustavila prolaz svojih brodova ovim glavnim trgovačkim putem.

Prema Međunarodnoj komori za transport (ICS) sa 12 odsto svjetske trgovine koja prolazi kroz njega, Crveno more je “glavni morski autoput” koji povezuje Sredozemno more sa Indijskim okeanom, a samim tim Evropu sa Azijom. Svake godine kroz Suecki kanal prođe oko 20.000 brodova.

Huti, koji su solidarni sa palestinskim Hamasom u njegovom ratu protiv Izraela u Pojasu Gaze, upozorili su da će ciljati brodove koji plove pored obale Jemena i koji su povezani sa Izraelom.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content