Danilović: Nismo željeli da se Jasenovac izdvaja iz stradanja srpskog naroda, nismo dobili podršku za amandmane od PES-a

Radio Titograd

29.06.2024, 14:04h

2 min

Ujedinjena Crna Gora imala je osam amandmana na Predlog Rezolucije o Jasenovcu, saopštio je Predsjednik Ujedinjene Crne Gore
Goran Danilović.

“Nismo željeli da se Jasenovac izdvaja iz stradanja srpskog naroda, odnosno, da se ne pominju druga velika i strašna stratišta u kojima je istrebljivan srpski narod u nacističkoj tvorevini – Nezavisnoj Državi Hrvatskoj!

Nažalost nismo uspjeli jer nismo dobili podršku za amandmane od kolega iz PES-a. Kako reče naš kolega dr Vladimir Dobričanin koji je i predložio amandmane, ostalo nam je da “zaćutimo” i poput mučenika iz Jasenovca Vukašina Mandrape kažemo: “Samo vi radite svoj posao”!”, navodi Danilović.

U poslednjem trenutku Rezolucija o genocidu u Jasenovcu premimenovana je, kako dodaje, u “Rezoluciju u genocidu u logorima Jasenovca, Mauthauzena i Dahaua”.

“Neko od savjetnika ministra vanjskih poslova Ivanovića, ili premijera Spajića, očigledno je pokušao da “vještinom spašavanja prosute vode” izbjegne “goropadnu srdžbu hrvatske diplomatije” i političara na vlasti. Napravljena je velika greška jer nema popuštanja kada radite istorijski opravdane stvari i branite istinu.

Premijer, Ministar i savjetnici moraju znati da su time pokazali nesigurnost i kalkulisanje koje, po pravilu, uvijek biva kažnjeno. Državna politika je kao tvrđava, ili se gradi od najtvđeg kamena, ili se ne gradi – posebno ne od kompromisa koji tu tvrđavu učine šupljikavim sirom kroz koji mogu i miš i slon. Da je ostao i čistiji Predlog rezolucije “o genocidu u Jasenovcu” bilo bi malo jer kada se rade ovako važne stvari nema kalkulisanja – samo tvrda istina može da nas zaštiti, a jedina istina, bez dodatka, je da je tokom Drugog svjetskog rata, na cijeloj teritoriji nacističke NDH, učinjen genocid/holokaust nad Srbima/Jevrejima i Romima. Ako današnja državna vlast Hrvatske misli da nije neka onda to javno kaže i javno brani državnu tvorevinu NDH od koje bi morao da se stidi, ne svaki Hrvat, nego i svaki građanin Evrope”, kaže Danilović.

Savjetnička “mudrost” postala je, navodi, tako očigledna glupost “jer smo na svojoj tvrđavi istine kalkulisanjem otvorili veliki prozor laži kroz koji će nas posipati kofama đubreta i nečisti.”

“Političari uvijek treba da imaju na umu istine koje je potvrdilo vrijeme teže od našega i hiljade godina narodnog iskustva. Jednostavno, ili kuj ili ne mrči!”, zaključio je Danilović.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 12:23h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 12:11h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

08.07.2024. u 17:28h

08.07.2024. u 17:28h

Skip to content