Danilović: Mislim da Srebrenica nije genocid, priznajem da se desio jedan od najvećih zločina u BiH

Radio Titograd

16.05.2024, 21:58h

2 min

Mislim da Srebrenica nije genocid, priznajem da se desio jedan od najvećih zločina u Bosni i Hercegovini – saopštio je lider Ujedinjene Crne Gore i direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović.

On je, u emisiji “Načisto” TV Vijesti, saopštio da Predlog rezolucije o Srebrenici doživljava kao stvar kojom “treba zakriti sramno stradanje uz ćutanje međunarodne zajednice palestinskog naroda u Gazi”.

“Zaista mi nije jasno kako neko želi da pomiri region skoro 30 godina nakon velikog zločina u Srebrenici, proglašavajući međunarodni dan na kako oni kažu genicid u Srebrenici, zaboravljajući one koji su se desili naporedo sa njom, na Balkanu i u svijetu, pa su se čak odvažili da jedan od kosponzora i ključnih predlagača bude Ruanda”, rekao je Danilović, prenosi portal “Pobjeda”.

Naveo je da Ruanda danas i u posljednjih 30 godina ima vladu koja nikad na izborima nije osvojila manje od 75 odsto, te da je posljednji predsjednik Ruande četiri puta uzastopno predsjednik.

“Na posljednjim izborima 2018. godine aktuelni predsjednik Ruande je osvojio 98 odsto glasova. Sigurno je da Ruanda ne može držati pridiku nijednoj evropskoj zemlji”, naveo je Danilović.

On je kazao da se “stidi” ljudi koji zaboravljaju da nije jedini zločin na prostoru bivše Jugoslavije kojeg se treba sjećati učinjen prije 29 godina u Srebrenici, dodajući da se “stidi onih koji ne pominju druge zločine”.

On je dodao i da Ruanda “nije demokratska država”.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je rekao da mometum predlaganja rezolucije o Srebrenici “nije iznenađenje” iz razloga što se i ranije pokušalo sa sličnom inicijativom preko Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) a tada se naišlo na veto Rusije.

“Region se nije suočio sam sa sobom, prisustvujemo u svim društvima, da se slave i dižu na pijedestal ratni zločinci”, kazao je Sekulović.

Funkcioner SD-a Miloš Đuričković naglašava da su centri koji politiku baziraju na negiranju genocida u Srebrenici pojačali svoj tempo.

“Potreba je svijeta bila da pokrene ovu rezoluciju i da budućim generacijama udari temelj i činjenično stanje onog što se desilo”, rekao je Đuričković.

On je podsjetio da je predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prije desetak godina tvrdio da se u Srebrenici desio genocid.

“Kad su to njegovi šefovi, nalogodavci i interes naložio da promijeni svoju retoriku i geopolitička situacija, on je naravno promijenio ploču”, poručio je Đuričković.

 

 

Izvor:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content