Nacionalni dan Države Palestine

Radio Titograd

15.11.2022, 14:03h

< 1 min

Na današnji dan 15.11.1988. pred Palestinskim nacionalnim vijećem, na sjednici održanoj u egzilu (Alžir), predsjedavajući PLO-a Jaser Arafat je proglasio Deklaraciju o nezavisnosti države Palestine sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Ovom istorijskom Deklaracijom palestinsko rukovodstvo donijelo je hrabru odluku da se pridržava rezolucija UN-a i prihvati, zarad mira, da ima državu na 22% zemlje Palestine. Nažalost, ova ogromna koncesija nagrađena je neprekidnom izraelskom vojnom okupacijom i zločinima usled oklijevanja međunarodne zajednice koja ne uspijeva da preuzme svoje odgovornosti u primjeni međunarodnog prava.

Situacija u Palestini je prerasla ne samo u stalnu, ilegalnu vojnu okupaciju, već i u aparthejd. Izraelsko društvo je radikalizovano, pod vođstvom Vlade koja otvoreno glorifikuje i praktikuje fašizam na dnevnoj bazi.

Međunarodna zajednica ne smije normalizovati ovakve zločine i kršenje međunarodnih normi! Izrael ne smije ostati izuzet od odgovornosti za svoje ratne zločine i zločine protiv čovječnosti! Izuzimanje Izraela od poštovanja Međunarodnog prava i odgovornosti podriva kapacitet za odvraćanje i pothranjuje kulturu nekažnjivosti.

Insistiranje na izuzeću Izraela u odnosu na Međunarodno pravo ne samo da podriva djelotvornost Međunarodnog prava, već kalja i imidž, povjerenje i ulogu međunarodne zajednice, ali i Ujedinjenih nacija.

Uprkos ovoj trajnoj nepravdi, dubokom bolu i gubitku života, palestinski narod je i dalje istrajan i odlučan više nego ikad, da ostvari svoje pravo na život u miru i dostojanstvu u suverenoj, nezavisnoj i demokratskoj Državi Palestini. Od svakodnevnih teškoća mi stvaramo nadu, sa fokusom na obrazovanje, inovacije, preduzetništvo, kulturu i umjetnost ohrabrujemo našu omladinu da iskuje sebi budućnost.

Prije ili kasnije sloboda i nezavisnost će biti dostignuti!

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:58h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:10h

13.11.2022. u 08:16h

13.11.2022. u 08:16h

Skip to content