Dačić o prijemu Kosova: Dan srama, prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država

Radio Titograd

16.04.2024, 21:12h

< 1 min

Foto: n1

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je danas “dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, budući da je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda”.

Nakon što je u PS SE usvojena preporuka da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope, Dačić je u pisanoj izjavi rekao da „Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja“.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje i Savjeta Evrope i međunarodnog pravnog poretka, predočio je Dačić.

“O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? Mi ćemo nastaviti borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja” najavio je on.

Dačić je ukazao i da će se vidjeti koliko vrijedi riječ međunarodne zajednice, koja je data predsjedniku Aleksandru Vučiću, da Kosovo neće biti primljeno u Savjet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content