Dačić: Nećemo intervenisati na Kosovu

Radio Titograd

27.05.2023, 15:59h

< 1 min

Foto:N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se podizanjem nivoa borbene gotovosti Srbija ne sprema da interveniše, već da bude u pripravnosti “za sve scenarije”.

„Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći“, rekao je Dačić, koji je i generalni sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Dačić je na RTS-u, komentarišući najnoviju eskalaciju tenzija na sjeveru Kosova u petak, rekao da je to možda „jedna od najopasnijih situacija“.

„Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na sjeveru Kosova, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mješovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsjednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu“, rekao je Dačić.

On je naveo da je međunarodna zajednica ubjeđivala Beograd u suprotno.

„Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je ekstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu ‘idemo dalje’“, rekao je Dačić.

Istakao je da se premijer Kosova Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, a da je položaj naroda „sve gori i teži“.

„Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rješenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cijela Srbija stoji iza našeg naroda na Kosovu, zato je (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije“, rekao je Dačić.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 07:50h

Skip to content