Dačić: Cijeli svijet osvojiste, a ne možete Kurtija da urazumite

Radio Titograd

09.03.2024, 11:04h

2 min

Foto:N1

 

Najveći izazov po nacionalnu bezbjednost je položaj srpskog naroda na Kosovu, odnosno kontinuirana težnja Aljbina Kurtija da stvori uslove pod kojima će Srbi sami da zaključe da je nemoguće da opstanu i dovede do toga da ih više nema, ocijenio je danas prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Postoji čitav niz faktora koji predstavljaju izazov kada je riječ o nacionalnoj bezbjednosti. Najveći problem je Kosovo i položaj srpskog naroda. Naš zadatak je da obezbedimo da Srbi opstanu. Srbi su čvrst orah i decenijama opstaju iako su uslovi daleko od idealnih“, rekao je Dačić za TV Pink, a prenosi Kosovo online.

On je ukazao da Srbi nemaju osnovna ljudska prava, nemaju bezbjednost, da su izloženi stalnim hapšenjima, priijetnjama, ekonomskim blokadama, ne mogu da dobiju plate i penzije, što im otežava život na Kosovu.

“Kurti je taj koji pronalazi tačke koje mogu da izazovu eskalaciju. To je njegova politika. Izaziva eskalaciju, probleme i svi se u svijetu utrkuju kako da riješe te probleme, a u suštini nije moralo da dođe do tih problema. Jedan primjer je sve što se dešava u vezi dinara. Zašto je to bila neophodna mjera ? Kome sada to treba ? Kakav je problem da postoji platni promet unutar Srbije, između centralne Srbije i Kosova? Jednostavno time se želi pokazati još jedan atribut nezavisnosti“, smatra Dačić.

Rekao je da bi razumio da imaju svoju valutu pa da traže da u cilju svoje navodne nezavisnosti plaćanje bude u nekim njihovim parama, ali, dodaje, oni koriste euro koji nije njihova valuta.

Podvukao je da to pitanje nikada nije bilo dio dijaloga.

Uputio je pitanje međunarodnoj zajednici: „Možete li da disciplinujete Kurtija ili ne ?“.

„Cijeli svijet osvojiste, a ne možete Kurtija urazumite. Ja zaista ne mogu da povjerujem u to. Ovdje se postavlja samo pitanje hoće li to ili neće“, podvukao je on.

Dačić je rekao da je drugi segment izazova po nacionalnu bezbjednost ugrožavanje srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Podsjetio je da se ponovo, povodom godišnjice Srebrenice, pokušava usvajanje rezolucije u UN.

Treće pitanje, dodao je, su evropske integracije Srbije.

„Namjera je da se u Poglavlje 35 stavi pitanje takozvanog Ohridskog sporazuma, da se ispune sve obaveze koje smo navodno preuzeli, a predsjednik Srbije izuzeo je našu zemlju od dvije tačke, a to znači od dva dijela – jednog koji bilo kako može da utiče na sliku i nametne stav da se Srbija slaže sa atributima nezavisnosti dejure ili defakto priznanja, i drugog koji je vezan za članstvo Kosova u UN ili njenim institucijama. Ako sada neko pokušava da kao uslov za naš prijem u EU stavi punu implementaciju Ohridskog sporazuma dovode do toga da morate da razmišljate da priznate Kosovo prije nego što završite proces, time postavlja novu prepreku u evropskim integracijama“, zaključio je Dačić.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content