Da li znate šta je wabi-sabi?

Radio Titograd

17.11.2023, 07:11h

2 min

Foto:Pixabay

Stajanje u redovima, kašnjenje voza ili promjena plana nisu razlozi za nerviranje, nego trenuci u kojima možemo zastati i isključiti mozak od suvišnog analiziranja, sugeriše drevna japanska mudrost….

Wabi-sabi je japanska mudrost prihvatanja nestalne i nesavršene prirode svega što nas okružuje kao i odmor od perfekcionizma, koji je zapadnoj kulturi nerijetko ogroman izvor stresa. Ako želimo da se ugledamo na Japanace, trebali bismo da potražimo ljepotu u nesavršenostima, cijenimo jednostavnost i prihvatimo prolaznost svega pa pretočimo mudrost u svakodnevnu naviku.

Wabi-sabi se odnosi na arhitekturu, uređenje doma, dostojanstveno starenje, drukčiji pogled na uspjeh i neuspjeh od zapadnjačkog i sve ostale segmente života koji pomažu da sve pojednostavimo i usresredimo se na ono što je zaista važno, piše Punkufer.hr.

Nedovršene stvari ili poslovi podstiču maštu i razigranost pa ne treba težiti savršenstvu pod svaku cijenu.

Deset praktičnih primjera wabi-sabija

1. Utsukushii, japanska riječ za lijepo, originalno dolazi od izraza za „voljeno“. Zbog toga Japanci vole da ostave u stanu namještaj koji im puno znači, pa makar i oštećen. Slomljena ručka na fioci prema wabi-sabiju ne znači da moramo odbaciti cijelu komodu ili orman.

2. Auto koji je nakupio kilometre Japanci neće tek tako zamijeniti za moderniji, nego će ga redovno voziti na popravke.

3. Prema načelima wabi-sabija bolje je imati starinske slike na zidovima nego skupi digitalni okvir.

4. Prema wabi-sabiju ljepše je otići na ručak u gostionicu nego moderan restoran bez duše, kao i tokom izlaska slušati drugu osobu pažljivo, a ne držati monologe.

5. Umjesto bildovanja mišića i plastičnih operacija više se isplati raditi na sebi i ne oslanjati se toliko na fizički izgled.

6. Oni koji putuju prema načelima wabi-sabija ne nose na putovanje nepotrebne stvari i kofere koje jedva mogu da podignu. Umjesto magnetića i razglednica kupuju predmete koji imaju tradicionalnu vrijednost ili ponesu kući uspomenu poput kamenčića s plaže.

7. Branje divljeg cvijeća umjesto kupovnih buketa ima veću vrijednost.

8. Vrijeme provedeno u slikanje selfija takođe nije u skladu s japanskom filozofijom. Uživanje u trenutku, u isprobavanju hrane umjesto fotografisanja i upijanje novih situacija svim čulima bolja je alternativa.

9. Skupi hotel zamijeniće traženjem smještaja kod domaćina, po mogućnosti u četvrti koja nije u turističkom dijelu grada.

10. Stajanje u redovima, kašnjenje voza ili promjena plana nisu razlozi za nerviranje, nego trenuci u kojima možemo da zastanemo i isključimo mozak od suvišnog analiziranja.

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

14.11.2023. u 18:06h

14.11.2023. u 18:06h

Skip to content