Da li zaista treba da smršate?

Radio Titograd

16.03.2024, 06:47h

2 min

Foto:Pixabay

 

Vaganje može da izgleda zastrašujuće i mnogi pojedinci mogu da se osjećaju nelagodno dok razmišljaju o svojoj težini. Međutim, ključno je prepoznati da tjelesna težina služi samo kao jedan aspekat cjelokupnog zdravlja. Prije donošenja odluke o gubitku težine ili debljanju važno je konsultovati se s ljekarom.

Kako se određuje zdrava tjelesna težina?
Medicinski stručnjaci uzimaju u obzir različite činioce pri određivanju zdravog raspona težine prilagođenog pojedincu.

Ovi činioci ne obuhvataju samo indeks tjelesne mase (BMI) i obim struka, već se takođe uzimaju u obzir:

– dob

– etnička pripadnost

– sastav tijela

– istorija bolesti

– osjetljivost na određena zdravstvena stanja.

Osim toga, kada procjenjuju brige povezane s težinom, ljekari mogu procijeniti faktore rizika za srčane bolesti, kao što su visoki krvni pritisak, visine holesterola, šećer u krvi, navike pušenja i porodična istorija bolesti, piše Index.hr.

BMI i mjerenje obima struka
BMI i mjerenje obima struka obično se koriste za mjerenje odgovarajućeg raspona težine. BMI, izračunat iz težine i visine, kategorizuje pojedince kao pothranjene, prekomjerne težine ili pretilne.

Iako BMI nudi grubu procjenu tjelesne masnoće i povezanih zdravstvenih rizika, važno ga je tumačiti zajedno sa drugim mjerenjima, poput obima struka i omjera struka i bokova.

Omjer struka i bokova pruža uvid u raspodjelu masti, ključni faktor koji utiče na zdravstvene rizike. Uprkos njegovoj korisnosti, dobijanje tačnih mjerenja može biti diskutabilno.

Zato, oslanjanje isključivo na BMI ili obim struka i bokova možda neće pružiti sveobuhvatnu sliku zdravlja.

Održavanje zdrave tjelesne težine
Održavanje zdrave tjelesne težine uključuje prilagodbe načina života, uključujući odgovarajuće spavanje, upravljanje stresom, uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i rješavanje svih bitnih zdravstvenih problema uz nadzor ljekara.

S druge strane, dobijanje na težini može zahtijevati strategije kao što su vježbe za izgradnju mišića, međuobroci bogati proteinima i modifikacije prehrane.

Savjetovanje s doktorom ključno je kada se upuštate u poduhvate vezane za težinu. Ljekari mogu procijeniti potencijalne rizike i dati preporuke za postizanje određenih zdravstvenih ciljeva.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content