Da li posmrtni ostaci kod Jekaterinburga pripadaju Romanovima?

Radio Titograd

03.12.2017, 00:00h

< 1 min

Ruska pravoslavna crkva spremna je da prizna da posmrtni ostaci pronađeni kod Jekaterinburga pripadaju članovima carske porodice Romanov, ako se pronađu nepobitni dokazi za to, izjavio je mitropolit Ilarion.

Episkopski savjet tokom trodnevnog zasijedanja u Moskvi uzdržao se od donošenja odluke o identifikaciji ostataka iz Jekaterinburga do okončanja istrage.

“Zaključci istrage imaće potpuno drugačiji kvalitet i ubjedljiv uticaj na Crkvu. Ako se dokaže da ostaci pripadaju članovima carske porodice, Crkva će prihvatiti tu činjenicu”, rekao je mitropolit Ilarion za kanal Rosija 24.

On je dodao da Crkva nije ni prihvatila ni odbacila ishod prethodnih istraga pošto njen predstavnik nije učestvovao u ispitivanjima.

“Sad je situacija sasvim suprotna. Predstavnici Crkve direktno učestvuju u laboratorijskim ispitivanjima”, naveo je mitropolit.

On je podsjetio da kruži više verzija o ubistvu carske porodice Romanov i sahrane njihovih posmrtnih ostataka. Prema jednoj od njih, tijela cara Nikolaja Drugog i članova porodice sahranjeni su u Ganini Jami, dok druga priča kaže da su sahranjeni kod Jekaterinburga.

Car Nikolaj Drugi, carica Aleksandra, prestolonasljednik Aleksej i velike vojvotkinje Olga, Tatjana, Marija i Anastasija ubijeni su u noći između 16. i 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu.

Ruska pravoslavna crkva kanonizovala je Romanove 2000. godine.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 21:15h

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 20:41h

Titogradske vijesti, top1

30.03.2023. u 20:35h

Skip to content