Da li kofein pomaže kod glavobolje?

Radio Titograd

14.05.2024, 07:05h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Mnoge od nas pokreće kofein – nekoliko šoljica kafe, gazirani sok za ručak i možda energetski napitak kada smo stvarno opterećeni i treba nam podsticaj.

Specijalista za glavobolje Emad Estemalik, objašnjava za Klivlend klinik koja je tačna količina kofeina i kako može da pomogne kod određenih vrsta glavobolja.

Istraživanja pokazuju da oko 100 do 150 miligrama kofeina (što je ekvivalentno maloj šaljici kafe) pomaže u smanjenju pa čak i sprečavanju glavobolja. Zahvaljujući tome kako kofein sužava krvne sudove u vašem mozgu, objašnjava dr Estemalik.

Međutim, previše kofeina može da ima suprotan efekat i da dovede do glavobolje. Takođe, glavobolju možete da osjetite i ako naglo prestanete da uzimate kofein ili ne održavate isti nivo kofeina tokom dana.

Estemalik kaže da, iako je važno usredsrediti se na količinu kofeina koju konzumirate, takođe bi trebalo da izbjegavate kofein kasno popodne ili noću.

Kofein može da pomogne kod tenzijskih glavobolja i migrenskih glavobolja. Ali kada su u pitanju klaster glavobolje – kofein ne pomaže. Kofein neće pomoći ni kod sinusne glavobolje.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content