Da li će insulinski sprej zamijeniti injekcije

Radio Titograd

29.01.2024, 06:16h

2 min

Foto:Pixabay

 

Injekcije insulina mogu biti bolne, neprijatne, skupe i zahtjevne za primenu. Prema Diabetes UK, jedan od tri pacijenta sa dijabetesom redovno propušta terapiju insulinom, jer se plaše igle. Zato se istražuju alternativni načini davanja insulina, koji bi bili jednostavniji, bezbolniji i efikasniji.

Dijabetes se javlja kada gušterača (pankreas) — organ koji se nalazi iza želuca — prestane da proizvodi insulin u potpunosti ili mu proizvodnja ovog hormona naglo opada ili ćelije u tijelu postaju otporne na insulin koji pankeas proizvodi.

Jedna od alternativa injekcijama insulina je insulinski sprej, koji se prska u nos i apsorbuje kroz sluzokožu.

Insulinski sprej, za nazalnu ili oralnu primjenu, imao bi nekoliko prednosti u odnosu na injekcije, kao što su izbjegavanje igle; brže djelovanje, jer insulin direktno ulazi u krvotok, zaobilazeći jetru i sistem za varenje; manji rizik od hipoglikemije, jer insulin ovako unijet ima kraće vrijeme poluživota i lakše se prilagođava potrebama organizma; nema potrebe za hlađenjem i čuvanjem insulina zaštićenog od razgrađuje pod uticajem visokih temperatura, svjetlosti ili bakterija.

Insulinski sprej je još u fazi kliničkog ispitivanja i nije dostupan na tržištu. Neki od izazova koji se javljaju u razvoju ovog proizvoda su određivanje optimalne doze i koncentracije insulina u spreju, razvijanje načina prskanja i učestalosti primene, obezbjeđivanje stabilnosti i bezbjednosti insulina u spreju, kao i sprječavanje iritacije i infekcije nosne sluzokože.

Važan je razvoj i pouzdanih uređaja i pakovanja za insulinski sprej, koji bi omogućili precizno i lako doziranje i praćenje terapije.

Insulinski u spreju je obećavajuća inovacija u liječenju dijabetesa, koja bi mogla da poboljša kontrolu glukoze i olakša život pacijentima. Međutim, za dokazivanje efikasnosti i bezbjednosti insulinskog spreja u poređenju sa standardnim injekcijama, kao i za procjenu njegovog uticaja na kvalitet života i troškove liječenja, potrebno je još mnogo istraživanja i testiranja, prije nego što ovaj proizvod zamijeni injekcije insulina.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

13:56h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 13:52h

Titogradske vijesti, top2,

12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:50h

Skip to content