Da bi izbjegao porez: Tramp sahranio prvu ženu na golf terenu

Radio Titograd

01.08.2022, 12:16h

2 min

Foto:RTS

Kada je Ivana Tramp, prva supruga Donalda Trampa, sahranjena prošlog mjeseca u njegovom Tramp nacionalnom golf klubu u Bedminsteru u Nju Džerziju, malo ko je odmah pretpostavio da bi ova lokacija mogla da posluži kao metod za izbjegavanje poreza,prenosi Nova S.

Poreski zakon u Nju Džerziju izuzima zemljište na groblju od svih poreza, stopa i procjena – a njen grob kao takav potencijalno ima poreske implikacije za imovinu porodice Trampa koja posjeduje golf terene u državi u kojoj su porezi na imovnu i zemljište prilično visoki.

Prema dokumentima koje je obradila ProPublika, porodični fond Trampovih je ranije tražio da se obližnja imovina u Nju Džersiju odredi kao neprofitna kompanija za groblja. Ali Ivana Tramp koja je umrla ranije ovog mjeseca u 73. godini, nakon pada u kući na Menhetnu u Njujorku, prva je osoba za koju se zna da je sahranjena na golf terenu gdje Donald Tramp i njegova porodica provode vrijeme u toku ljeta, prenosi Gardijan.

Prema poreskom zakonu Nju Džerzija, zemljište za sahrane nisu samo izuzete od poreza na nekretnine, stopa i procjena ili poreza na ličnu imovinu, već i poreza na poslovanje, poreza na promet, poreza na prihod i poreza na nasljedstvo, navodi Insajder.

Bruk Harington, profesorka sociologije na koledžu Dartmut u Nju Hempširu, napisala je u subotu na Tviteru da je ispitala tvrdnje da bi mjesto počivanja Ivane Tramp takođe mogle da koristi poreskom planiranju njenog bivšeg muža.

-Kao poreski istraživač, bila sam skeptična prema glasinama da je Tramp sahranio bivšu ženu u tu tužnu malu zemlju na svom golf terenu u Bedminsteru samo zbog poreskih olakšica. Pa sam provjerila poreski kod Nju Džerzija i to je trostruko izbjegavanje poreza. Porez na imovinu, porez na prihod i promet- napisala je Harington nakon što su na društvenim mrežama počela da se pojavljuju mišljenja u kojima se Tramp optužuje da je prvenstveno motivisan mogućnošću poreske olakšice.

Harington je kasnije tvitovala puni poreski kod Nju Džerzija za zemljište na groblju. Iako ne postoji odredba o količini ljudskih ostataka koji su neophodni da bi se kvalifikovali za groblje, oporezuje se prodaja vijenaca, većih zimzelenih arandžmana, cvijeća i drugih sličnih artikala.

Prethodni izvještaji su sugerisali da je Tramp planirao da izgradi različite vrste groblja na golf terenu u Bedminsteru.

Prošle nedjelje je ovo mjesto bilo domaćin održavanja LIV turnira koji podržava Saudijska Arabija i koje je bilo fokus protesta nekih porodica žrtava terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Američka javna radio stanica NPR je izvijestila 2012. godine da je Tramp planirao da sebi izgradi mauzolej na imanju, što je izazvalo neke lokalne prigovore. Taj prijedlog je kasnije proširen na groblje koje bi moglo da sadrži više od 1.000 mogućih grobova.

Taj plan je kasnije odbačen i zamijenjen je dizajnom za “privatno porodično groblje sa 10 parcela” na istom mjestu i ponovo je prerađen u prijedlog za komercijalno groblje sa 284 parcele, izvijestila je stanica.

Ivana Tramp je sahranjena na parceli blizu prve rupe golf terena, poslije komemoracije koja je održana na Menhetnu 20. jula. Njeno počivalište trenutno je obilježeno rudimentarnim vijencem od bijelog cvijeća i graviranim granitnim kamenom.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

14.08.2022. u 14:50h

Titogradske vijesti, top2

14.08.2022. u 13:12h

Sport, top2

14.08.2022. u 12:43h

Skip to content