Аukanović: Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu! Svi su dobrodošli!

Radio Titograd

12.07.2019, 00:00h

3 min

Аukanović: Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu! Svi su dobrodošli! Foto: Kabinet predsjednika

Neupitno pravo Crne Gore je da krene u obnovu autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Аukanović, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vrijeme. 

Činjenice mogu i moraju pobijediti spekulacije, kazao je Аukanović u “Živoj istini”. 

“Pitanje je samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a vjerujem da smo pokazali takav kapacitet”, kaže predsjednik dodajući da treba imati jasnu strategiju i strpljenje:

“Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe- Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu”, kazao je predsjednik. 

Priču o produbljivanju podjela naziva manipulacijama koje zamagljuju suštinu i vlastitu odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića Crne Gore. 

Cilje je, kaže, da se obezbijedi jedinstvo u Crnoj Gori i poziva Mitropoliju crnogorsku primorsku da bude dio rješenja.

“Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC u CG formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz koje će Crnogorci protjerivati Srbe a podjele se nastaviti.

Moja politička motivacija je jasna- da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko primorsku mitropoliju ni druge eparhije SPC u CG ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu dio ovog rješenja a ne da ostanu tradicionalno dio problema”, kazao je Аukanović. 

Predsjednik smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika: 

“Koja će široko otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovijesti i koja će svima koji su do sada službovali  u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usuluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori”, kazao je predsjednik Crne Gore, dodajući da nema ataka na srpske nacionalne interese.

Država je, ipak, kako kaže, pokazala višak tolerancije kada su posrijedi Rumija i krstionica u Tivtu. 

Kako kaže, svako će što prije morati da razumije da se “ne igramo sa formiranjem države”. 

“To znači bezuslovno poštovanje pravnog sistema i svih pravila igre koja postoje u društvu i ta se pravila moraju odnositi i na one koji su u odijelima i na one u mantijama. Svako mora razumjeti da će biti ili lojalan građanin ili lojalna institucija državi Crnoj Gori u kojoj živi ili radi ili će biti prestupnik. Prestupnici će bilo da su u odijelima ili mantijama završiti u zatvorskim uniformama, jer je to sudbina prestupnika. Svako ko računa da može beskrajno dugo trajati naše prilagođavanje crnogorskoj nezavisnosti i da će u tom metežu i vremenu formiranja institucija dugoročno profitirati vara se. Sve što mislite da ste učinili na nezakonit način biće prije ili kasnije predmet preispitivanja ozbiljne pravne države”, kazao je on. 

U Аukanovićev kabinet prije nekoliko dana konačno je stiglo Vartolomejevo pismo.

“Ono se pojavilo 3.jula u našoj ambasadi u Ankari. Vaseljenska patrijaršija je odabrala taj put, na njemu je žig turske pošte od 1. jula. To dosta govori i o njegovom sadržaju”, kazao je Аukanović, dodajući da seu neobične okolnosti pod kojima je došlo.

Pozabaviće se, kaže, sadržajem pisma.

“I naravno da računam na nužnost komunikacije sa Vaseljenskom patrijaršijom. Neki preliminarni koraci su preduzeti, konkretniji još ne, ne žurim…”, kazao je Аukanović i dodao: “mnogo je tonova u pismu koji me upućuju na zaključak da je osmišljeno u Crnoj Gori”. 

Predsjednik Crne Gore u emisiji “Živa istina” govorio je i o tome da li se povlači sa mjesta lidera DPS-a, opozicionom zahtjevu za formiranje prelazne Vlade, šta misli o retorici koja podsjeća na devedesete…

 

 

 

Izvor;antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:35h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:38h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Skip to content