Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) poklonilo je direktoru Doma zdravlja „Dr Branko Zogović” u Plavu Armenu Pejčinoviću korisni edukativni materijal

Radio Titograd

11.01.2024, 16:01h

2 min

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) poklonilo je direktoru Doma zdravlja „Dr Branko Zogović” u Plavu Armenu Pejčinoviću korisni edukativni materijal „Karcinom prostate” za pacijente i sve one koji koriste usluge ove zdravstvene ustanove.
Edukativni materijal CDPR-a „Karcinom prostate” u vidu brošure obuhvata osnovna obavještenja i naznake o karcinomu prostate koji spada u najčešće maligne tumore muškaraca na što upućuju statistički podaci iz svih evropskih zemalja i SAD-a. On je rijedak prije pedesete godine života, ali mu učestalost raste do osamdesetih godina starosti. Takođe znatno je rijeđi kod žute nego kod bijele rase pa je procenat obolijevanja znatno niži u Japanu, Kini i Indiji u odnosu na evropske zemlje.
Simptomatologija karcinoma prostate zavisi od stadijuma bolesti.
Stoga urolog ima na raspolaganju nekoliko metoda liječenja.

Tako ako je karcinom ograničen na prostatu može se izliječiti operacijom
ili zračenjem. Moguća je i radikalna operacija kojom se uklanja cijela prostata ukoliko je karcinom u veoma poodmaklom stadijumu i metastazirao.
Istovremeno nabrojani su i rizici obolijevanja od karcinoma prostate
kao što su pojava bolesti kod bliskih srodnika, fizička neaktivnost, ishrana bogata mastima i starosna dob iznad 65 godina života.
Na kraju edukatvnog materijala data je preporuka o neophodnosti posjete urologu jedanput godišnje nakon 45 godine života kao i prema potrebi
da se uradi analiza markera za otkrivanje karcinoma prostate (PAP i PSA).
Iz gore navedenih razloga edukativni materijal „Karcinom prostate”
je štampan da istovremeno posluži pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovao preventivno na sve u borbi protiv kancera prostate.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:07h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:49h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:46h

Skip to content