CRNOGORSKI SINDIKAT TELEKOMUNIKACIJA DAJE PUNU PODRŠKU SINDIKATU PROSVJETE CRNE GORE

Radio Titograd

20.02.2024, 16:00h

2 min

Crnogorski Sindikat Telekomunikacija daje bezrezervnu podršku Sindikatu prosvjete Crne Gore i svim zaposlenima u prosvjeti koji su putem štrajka, kao legitimnog oblika sindikalne borbe, odlučno stali na prvu liniju odbrane od bezakonja, pokušaja urušavanja sindikalnog organizovanja i obesmišljavanja kolektivnog pregovaranja. Jasno je da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija isključivi krivci za ovaj, iznuđeni štrajk. Svojom jednostranom odlukom da ne primjene imperativnu odredbu Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete kojom je predviđeno uvećanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenima u prosvjeti, Vlada i resorno ministarstvo šalju javnu poruku svim zaposlenima da za njih ne važi obaveza poštovanja zakona, odnosno kolektivnih ugovora. Stoga će, kao što je to bio slučaj i do sada, teret njihovih nezakonitih odluka snositi građani/ke Crne Gore kada se iz državnog Budžeta odlije više miliona na teret sudskih troškova i presuda koje će nesporno biti donijete u korist zaposlenih u prosvjeti.

 

Borba Sindikata prosvjete Crne Gore i zaposlenih u prosvjeti je borba za odbranu fundamentalnih ljudskih i sindikalnih prava. Ovo je borba protiv bezakonja i borba za očuvanje dostojanstva profesije. Ovo je borba za bolje sjutra svih sadašnjih đaka koji ovih dana svjedoče možda i najvažnijem predavanju koje su do sada imali, a koje ih uči da ne smiju ostati nijemi na nepravdu, nezakonitost, nepoštovanje i urušavanje ugleda i dostojanstva. Lekciju koju ovih dana predaju zaposleni u prosvjeti koji su u štrajku trebalo bi da nauče i zapamte kako zaposleni koji nijesu pristupili štrajku tako i zaposleni u drugim djelatnostima jer ovo nije lekcija o povećanju zarada već lekcija o tome da ne smijemo ostati nijemi posmatrači grubog kršenja obavezujućih normi, nepoštovanja ispregovaranog i potpisanog kolektivnog ugovora.

 

Kroz iskustvo Sindikata Telekoma, kao našeg osnivača i člana, tokom njihovog četvoromjesečnog štrajka smo prošle godine naučili da ne postoje prepreke koje su nepremostive kada postoji jedinstvo, solidarnost i odlučnost zaposlenih. I onda kada postoje argumenti i osnovanost zahtjeva. Svi pokušaji poslodavca i institucija sistema, sve opstrukcije pa i medijski mrak kojem je Sindikat Telekoma bio izložen nisu uspjeli da ugase plamen borbe za očuvanje i unapređenje prava zaposlenih. Stoga, želimo da baklja slobode, odlučnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti koju ste upalili svijetli svakoga dana sve snažnije i jače i da nijedna prijetnja, zastrašivanje, pritisak i atak na vas ne budu dovoljno snažni da je ugase.

 

Uvjereni u vašu pobjedu nad bezakonjem kojem ste vi, a kroz vaš slučaj i svi građani/ke izloženi, Crnogorski Sindikat Telekomunikacija, (kojeg čine: Sindikat Telekoma, Sindikalna organizacija Mtel, Sindikalna organizacija Promonte Sindikat, Sindikalna organizacija Telenor MNE, Sindikalna organizacija Ericsson, Sindikalna organizacija Radio-difuzni centar i Sindikalna organizacija Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost) ostaje partner u vašoj sindikalnoj borbi. Biće nam posebno zadovoljstvo da u narednom periodu doprinesemo aktivnostima koje će biti preduzimane na planu utvrđivanja odgovornosti onih koji su svojim odlukama doprinijeli šteti koju trpe zaposleni u prosvjeti i koju će usljed pravosnažnih sudskih presuda trpjeti svi građani/ke Crne Gore.

                  Predsjednik

Željko Burić, s.r.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content